1983 yılında çay üremek amacıyla devlet tarafından kurulan ÇAYKUR, 2018 yılında tarihinin en büyük zararını açıklamasının ardından, 2 ay arayla siyah çaya yüzde 15'erlik zam yaptığını açıkladı.

Dünya Gazetesi'nden Necati Tuzcu'nun haberine göre, iki yılı aşkın süredir zam yapılmayan ve birinci sürgüne girerken yüzde 30-35 zam yapılması beklenen siyah çaya 25 Haziran tarihinde yüzde 15 zam yapılmıştı. ÇAYKUR, zamma gerekçe olarak işçi ve işletme maliyetlerindeki artışı göstermişti. Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren şirket, aradan 2 ay bile geçmeden siyah çay fiyatlarına ikinci kez yüzde 15 zam yaptığını duyururken. Kamu iktisadi kuruluş olan ÇAYKUR'un art arda gelen zamları vatandaşlardan tepki topladı.

Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

2017'DE TÜRKİYE VARLIK FONU'NA DEVREDİLMİŞTİ

ÇAYKUR, Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldığı 2017 yılında 267.6 milyon lira zarar etmesinin ardından bu zararını yaklaşık 3'e katlayan ÇAYKUR, 2018 yılı faaliyet dönemi içerisinde tam 657 milyon 86 bin lira zarara uğradı. ÇAYKUR, 2018 yılında 42 milyon lira kar bekliyordu.

VARLIK FONU NEDİR?

26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlığa bağlı bazı şirketleri yönetmek için kanunla kuruldu. Şirketin kuruluş amacı 65. Türkiye Hükûmeti tarafından, "sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek" olarak açıklandı. 10 Temmuz 2018 tarihinde 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı.

Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan kuruluşların Sayıştay denetimine tabi olmaması, Fon'a bağlı ÇAYKUR, THY, Ziraat Bankası gibi şirketlerin gelirlerinin nerelere harcandığını muamması, kafalarda soru işareti bıraktı. Bir dönem genel müdürlüğünü Yiğit Bulut'un yaptığı Türkiye Varlık Fonu'nun başkan vekilliğini şu an Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yürütüyor.