Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İtalya'nın kuzeyindeki Cernobbio kentinde düzenlenen 45. Ambrosetti Forumu'na katıldı. Bloomberg televizyonunda gündemi değerlendiren Oktay, kendisine yöneltilen "Suriye’den yeni bir göç dalgası ile mi karşı karşıyayız?" sorusuna, “Maalesef evet. Ancak, Türkiye olarak o bölgede barışın tesisi için ciddi çaba sarf ediyoruz.” yanıtını verdi.

Oktay, Astana ve sonrasında yaşanan Soçi Süreci’nde İran ve Rusya ile yapılan görüşmelerde İdlib’de teröristlerden arındırıldığını ve siviller için güvenli bir bölge haline getirildiğini söyleyerek, "Ancak Suriye rejiminin bölgedeki saldırıları çok sayıda sivil can kaybına yol açtı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı...

Avrupa’nın kendi sorunlarıyla uğraşmaktan mülteci sorununu unuttuğunu söyleyen Oktay, "Avrupa için temel sorun bölgedeki kendi yabancı savaşçıları." dedi.

'Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz'

Oktay yaptığı açıklamada Türkiye’nin 3,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını bildirirken, İdlib tarafından Türkiye'ye bir akın olması halinde Türkiye'nin daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yapabilecek durumda olmadığını söyledi: "Avrupa bu riskle yüzleşmeli. Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz."