Son dönemde yalnızca sosyal medyada değil birçok mecrada da stres oyuncakları gündeme geliyor. Bir dönem stres çarkı kullanma olan bu akım zaman zaman da kendisini slime benzeri yumuşak, stres atıcı ürünler olarak bize sunuluyor. Ancak sanılanın aksine çocukların eline verilen bu oyuncaklar uzun vadeli bakıldığında çocuğun sosyal gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.
Stres oyuncaklarının çocukların kullanımına bu kadar yayılmasının önemli bir nedeni olarak da gelişen sosyo-ekonomik durumla beraber çalışan yetişkin sayısının gün gittikçe artması gösterilebilir. Bunun yanında çalışan anne- babalar günlerinin büyük bir kısmını iş yerinde geçiriyor. Hal böyle olunca da çoğu ebeveyn, iş ortamının yorgunluğu dolayısıyla evde geçirdikleri vakti dinlenmeye harcıyor ve çocukları tablet, bilgisayar, cep telefonlarıyla baş başa bırakıyor.  

İha'nın haberine göre, kapalı alanlarda teknolojik aygıtları kullanarak vakit geçiren çocukların stres oranının arttığını belirten Psikolog Melike Uluakay, son dönemde neredeyse her çocuğun elinden düşmeyen stres oyuncaklarına yönelimini bu durumla ilişkilendiriyor. Tek kişinin vakit geçirmek için oynadığı bu oyuncaklar sosyal olarak geçirilen vaktin de kısıtlanmasına neden oluyor. İlerleyen zamanlarda ise bu asosyal davranışların iletişim sorunları ve dikkat eksikliği gibi önemli problemlere neden olabileceğini aktaran Psikolog Melike Uluakay,“Önceden daha fazla dışarı çıkıp oynardık. Şimdiki çocuklara baktığımızda dışarı çıkıp oynamaları çok daha zor, kapalı alanda kalıyorlar, dışarıya aileler tarafından çok fazla gönderilmiyorlar. Onun dışında kör ebe, yağ satarım bal satarım gibi çocukluktan gelen oyunlar bizim birtakım şeylerimizi geliştirirken, şuan ki çocuklarda bunları oynayamadıkları için daha fazla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu oluyormuş gibi geliyor bana. Bunların engellenmesini önlemek için şöyle bir şey yapmışlar, önceden stres topumuz vardı şimdi bunu geliştirip duvara bir şeyler atma, mıncıklama, stres çarkları gibi oyuncaklara yönlendiler. Önce çocuğa bir eğitim verilmesi gerekiyor. Çocuğun her istediğini yaparak değil” diye konuştu. 

STRES UNUTTURULMAMALI

BERN dünya devlerine rakip oldu BERN dünya devlerine rakip oldu

Stres topu, stres çarkı, slime gibi malzemelerin stres giderme ve rahatlatma gibi durumlarının olmadığının altını çizen Uluakay, ebeveynlerin çocukların ilgisini çeken ve geliştirici nitelikte oyunları birlikte oynayabileceklerini söyledi. Çocukların stres kontrolünü öğrenmemeleri durumunda ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceklerinin altını çizen Uluakay, ailelerin bu aşamada çok önemli rol oynadığını aktardı. Çocukların da stres yaşadığını unutmamak gerektiğini ifade eden Psikolog Uluaka, “ Evet slime belki bir oyun hamuru tekniklerinde kullanılabilir. Biz önceden kartonlardan ev yapardık. Karton bebekler vardı. Çocukların ilgi duyduğu alanlara dair bir şeyler yapabilirler. Çok daha ileri seviyelere bakarsak, yapbozların 3 boyutluları var. Bu şekilde aktivitelerle stres ve rahatlamaya yönelik şeyler yapılabilir. Çocuk stres kontrolü yapmayı öğrenemezse bu kez normal hayatında, insan ilişkilerinde bir takım sıkıntılar yaşayabilir. Bu en basitinden panik atak gibi bir kaygı sıkıntısına da neden olabilir. Burada çocuk için kendini rahatlatabileceği bir etken bulabilmek çok önemli. Ailelerin de günlük hayatında yaşadığı bir stres var. Biz bunları yaşarken bazen çocuğumuzun da yaşadığını unutuyoruz. O da okula gidiyor. Bir sürü şey yapıyor. Onun da biraz kendini rahatlatabilmesi için zaman tanımak çok önemli olan bir şey” dedi.