Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti! Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti!

YSK takvimine göre, 2019 Yerel Seçimleri takviminde seçim propagandası ve yasakları 31 Mart 2019 Pazar oy verme günü saat 24.00'da sona erecek.

SEÇİM YASAKLARI NELER?

Seçim yasağı son bulana kadar genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile seçim kurulunca gösterileceklerin dışında kalan meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması

Açık alanlarda ve gümrüklerde, güneşin batışından doğuşuna kadar sözlü propaganda yapılamayacak.

Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.

Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklar, özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan dernekler ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler de seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak.

Resmi hizmete mahsus araçlar kullanılamayacak

Seçime on gün kala anketler, tahminler herhangi bir şekilde bir vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayını ve herhangi bir suretle dağıtımı yapılamayacak.

Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya bağımsız adayın emrinde veya herhangi bir siyasi veya propaganda faaliyetinde çalıştırılmayacak. Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak.

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak.

Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Oy verme işlemi pazar günü yurdun doğu kısmında saat 7-16, batıda ise 8-17 saatleri arasında gerçekleşecek.

Eğlence merkezleri, oyun alanları kapalı olacak

Büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclisi üyeliği içinse sarı renkli oy pusulası kullanılacak ve pusulalar tek zarfa konulacak.

Oy verme işlemi bitmeden önce sandıklar açılamayacak.

Sandık kurulu başkanının çağrısı dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler.

Seçim günü sabah saat 06:00'dan gece saat 24:00'e kadar alkollü içki satılmayacak ve servis edilmeyecek.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Düğünler ise seçim yasaklarına uymak koşuluyla saat 18:00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayiş görevlileri dışında kanunda belirtilen silahlar, köy kasaba ve şehirlerde taşınamayacak.