Dış ortamda uzun süre canlı kalamayan, canlı kalabilmeleri için mutlaka canlı hücreye ihtiyaç duyan virüsler için 22 dakika yeterli mi?

Havalimanının büyüklüğünden dolayı yolcunun ancak Londra uçağından inip Singapur uçağına yetiştiği tahmin ediliyordu. Ancak, iki uçak arasındaki mesafede Fransız yolcu kimlerle karşılaştı, kimlerle bir metre mesafe altında yan yana geldi bilinmiyor. Geçtiği yollarda öksürüp hapşırdıysa eğer havaya virüs geçti mi? Geçtiyse eğer ve 2-3 saat ya da 2 gün canlı kalabiliyorsa bu süre içinde o bölgeden kimler geçti?

Peki ya geldiği uçaktaki yolcular ve mürettebat? Onu Londra'dan getiren uçak, uçak şirketi, mürettebatı, diğer yolcular uyarıldı mı? Önlem almada geç kaldığı için eleştirilen İngiliz Hükümeti'nden ilgili yetkililer uyarılıp, koronavirüslü hastayı uçağa nasıl kabul ettikleri soruldu mu? Yetersizlikleri eleştirildi mi? Virüs Londra'daki havalimanında negatif olup uçak havadayken pozitif olmadı herhalde. Bu yolcu İngiltere'de önlem alınmadığının ya da önlem açığının tam bir ispatı.

Diğer yanda, İstanbul'a geldiği uçakta kaç kişi vardı ve bu uçak hangi havayolu şirketine ait? İstanbul'da Londra'dan gelen  uçaktan kaç kişi indi? Hepsi mi aktarma yaptı? Aktarma yapanlar hangi uçaklara bindiler? Aktarma yapmayanlar İstanbul'da mı yoksa başka şehirlere mi uçtular? Nerelere dağıldılar?

Singapur'da uçaktaki yolcular karantinaya alınmış, söz konusu uçağın bir sonraki seferine izin çıkmamış ve aynı mürettebat ile boş olarak ülkemize geri dönmüştü. 14 kişilik mürettebat da tedbiren döndüklerinden beri karantina altında bulunuyor, Ekibin test sonuçları negatif çıkmıştı.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler oluyor? Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler oluyor?

Geçen hafta da Nijerya'da görülen ilk Covid-19 hastasının THY uçağıyla geldiği belirtilmişti. Lagos kentinde sağlıktan sorumlu komisyoner Akin Abayomi hastanın İstanbul üzerinden gelen bir THY uçağıyla ülkeye giriş yaptığını açıklamıştı. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, Covid-19'a rastlanmayan ülkelerin de buna hazır olmaları gerektiğini ve salgına karşı ülkelerin kendini güvende hissetmesinin büyük bir hata olacağının uyarısında bulunmuştu.. 

Ancak ülkemizde şu ana kadar tedbir amaçlı o gün o saatlerde ve sonrasında belli bir süre o bölgede olan, Londa'dan gelen uçağın yolcuları da dahil hiç kimseye test yaptırması için çağrıda bulunulmadı. Ya da tüm bunlar yapıldı ama açıklanmadı.  Umarız o gün hiç kimse bu virüse maruz kalmamıştır ve gerçekten teğet geçmiştir. Aksi halde kuluçka dönemi çoktan başlamış olmalı.

Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Derneği yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Önder Ergönül kendisiyle yapılan röportajda yaptığı açıklamada “Cansız yüzeyin üzerinde virüsün kalma süresi olsa olsa 48 saat. Almanlar 9 gün diye bir yayın çıkarttılar geçen hafta ama bu 9 gün çok uç bir örnek. Plastik yüzey olacak gibi birçok şartı var. Rekor kırmış virüs ama biz rekora değil, realiteye bakıyoruz. Realite de 2-3 saat hadi hadi bilemediniz 2 gün canlı kalabilir. Çok kırılgan bir virüs bu.” demişti.