Aksaray'da vicdanları yaralayan bir olay yaşandı. Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocuklarla aynı binada eğitim gören diğer çocukların velileri otizmli çocuklara karşı eylem yaptı.

Okul müdürünün de desteklediği iddiası

Veliler, otizmli çocukların kendi çocukları ile aynı okulda eğitim görmesine karşı çıktı. Okul müdürünün bu eylemi desteklediği, otizmli çocuklara kumpas kurulduğu iddia edildi.

"O çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı?"

Otizmli bir öğrencinin velisi ise isyan etti. Veli, "Bu nasıl bir kandırmacadır, normal öğrencilerin gönderilmesi mümkün mü?" diye sordu ve şu açıklamaları yaptı: Oraya normal çocuklarının ellerinden tutup 'Otizmli çocukları istemiyoruz' diyerek slogan atan ailelere sormak istiyorum; o çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı ne yapacaktınız? Hiç düşündünüz mü siz orada toplanıp, eylem yaparken içerideki otizmli çocuklar ne düşündü?

STK'lardan tepki

Otizmli çocukların sınıfının kapatılması için başlatılan protesto iddiaları sosyal medyanın da gündemine oturdu. Kısa sürede çok sayıda sivil toplum örgütü, otizmli çocukların ve ailelerinin taciz edilmesi iddiaları hakkında açıklama yaparak olayı kınadıklarını ve takipçisi olacaklarını duyurdu.

Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED) yaşanan olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor

Okul müdürüne soruşturma

Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, okul müdürü hakkında soruşturma başlatıldığını ve Aksaray Mehmetçik İlköğretim Okulu'ndaki 'Otistik Öğrenci Sınıfları' tabelasının derhal kaldırıldığını açıkladı.

Otizm nedir?

Bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını etkileyen, bilgileri düzenleyip kullanmasını engelleyen, yaşam boyu süren gelişimsel bir bozukluktur. Kaynağı psikolojik olduğu konusunda yaygın bir yanlış bilgi vardır ancak otizmin kaynağı nörolojiktir. Otizmin, merkezi sinir sisteminin ve beynin yapısındaki organik farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Otizm, erken çocukluk yıllarında belirti vermektedir. Dolayısıyla ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması gerekmektedir.

Otizm belirtileri nelerdir?

  • Göz teması kuramıyorsa,
  • İsmi söylendiğinde tepki vermiyorsa,
  • İstediği şeyleri parmakla gösteremiyorsa,
  • Yaşına uygun oyuncaklara ilgi duymuyorsa,
  • Parmak uçlarında yürümek ya da sallanmak gibi hareketleri mevcutsa, 
  • Dönen nesnelere ilgi duyuyorsa,
  • Takıntılı davranışları varsa,
  • Konuşma güçlüğü yaşıyorsa,
  • Aşırı hareketliyse,
  • Düzen değişikliklerine tepki veriyorsa, vakit kaybetmeden çocuk nörologlarıyla ya da çocuk ruh hastalıkları uzmanlarıyla görüşmek gerekir. 

Otizm tedavisi mümkün mü?

Otizmi tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak erken teşhisle ve uygun tedaviyle otizmli çocuklarda ciddi değişiklikler gözlemlenmektedir.