Lübnan'da yayın yapan Al Mayadeen televizyonuna konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'nin "İdlib'deki gruplara destek vermeyi bırakması ve silahlı güçlerini Suriye topraklarında çekmesi" durumunda, Ankara ile Şam yönetimi arasında görüşmelerin başlayabileceğini söyledi.

Suriye Hükümeti'nden son zamanlardan Türkiye'ye yönelik 'diyalog' mesajları geliyor. Önceki gün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib vilayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile karşı karşıya gelmek istemediklerini belirterek, "Umarız, ordumuzla Türk ordusu savaşmaz. Bu bizim temel duruşumuzdur" demişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Mualllim ''Türkiye, Suriye'den askeri gücünü çekerse görüşebiliriz.'' dedi.

Aydınlık'ta yer alan habere göre bugün de Muallim'den Ankara'ya dönük yeni bir mesaj daha geldi. Muallim, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi durumunda iki ülke arasında görüşmelerin başlayabileceğini söyledi.

Şam yönetimine yakınlığıyla bilinen ve Lübnan'da yayın yapan Al Mayadeen televizyonuna konuşan Muallim, Türkiye'ye karşı askeri seçeneği kullanmak istemediklerini ifade ederek, “İdlib'de rejim askerleri Türk askerlerine saldırdı” yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

13 Haziran'da Milli Savunma Bakanlığı, Suriye Ordusu'na bağlı güçlerin kontrolündeki bölgeden TSK'nın İdlib'deki gözlem noktasına yönelik havan topu saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. Saldırıda üç askerimiz yaralanmıştı.

Muallim, Şam güçlerinin hiçbir bölgeye yönelik saldırı düzenlemediği, amaçlarının sadece Suriye topraklarını savunmak olduğunu söyledi.

“Türkiye şu anda Suriye'de işgalci bir devlet konumunda” diyen Muallim, Suriye'de politik çözüm sürecinin durmadığını ifade etti.

Muallim, “Soçi Mutabakatı'nın dağıldığını söyleyemem ancak Türkiye tarafından yerine getirilmediğini söyleyebilirim” dedi.

5 yaşındaki Zeynep'in kahreden ölümü...15 gün sonra ölümüne neden olan sürücüye tahliye! 5 yaşındaki Zeynep'in kahreden ölümü...15 gün sonra ölümüne neden olan sürücüye tahliye!

İdlib bölgesinde, El Nusra'nın diğer tüm örgütlere hükmettiğini söyleyen Muallim, Suriye Ordusu'nun İdlib'de görevini yerine getirmeye devam ettiğini kaydetti.