Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkinin giderek güçlendiğini belirterek sınırda güvenli bölge kurulmasına yönelik çabaları desteklediklerini söyledi. Eylül ortasında Putin, Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, üçlü zirve için Ankara'da toplanacak.

İdlib'deki militan yuvalarının etkisiz hale getirilmesi için ek önlemler alınması gerektiğini söyleyen Putin, Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirterek bu ülkenin nüfuz alanlarının bölünmesine izin verilemeyeceğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı...

İDLİB'DEKİ DURUMUN NORMALLEŞMESİ GEREKİYOR

İdlib bölgesindeki durumun endişe verdiğini söyleyen Rus lider, "İdlib gerilimi azaltma bölgesinin teröristlerin sığınma bölgesi olmaması ve teröristler tarafından yeni saldırılar düzenleyecek bir platform olarak kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda Erdoğan'la İdlib'deki terör yuvalarının etkisiz hale getirilmesi ve bölgedeki ve sonrasında Suriye'deki durumun normalleşmesi için ek önlemler alınmasını kararlaştırdık" diyerek sınırda güvenli bölge kurulmasına yönelik çabaları desteklediklerini vurguladı.

RUS-TÜRK ENERJİ PROJELERİNİN ÖNEMİ

Ortak basın toplantısında Rus-Türk enerji projelerine de yer veren Putin, projelerin Avrupa enerji güvenliğinin temini açısından en önemli olduğunu söyledi. Rus lider, "Rosatom, Türkiye'deki ilk nükleer santral olan Akkuyu NGS'yi inşaat ediyor. İlk güç ünitesinin 2023'te, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünde devreye alınması bekleniyor. Yılsonuna kadar Rus gazının bu hat üzerinden Türk tüketicilere ulaşmasını ve daha sonra Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanacak ikinci kolla birlikte Türk Akım'de hacmin artmasını bekliyoruz" dedi.

TÜRK PİLOTLAR İÇİN AVCI UÇAKLARI ORGANİZASYONU

"Türk misafirlerimiz Rus havacılık endüstrisinin başarılarını gördü ve yapılan hava gösterisini izledi. Gösterisi sırasında Su-35 avcı uçakları ve 5. nesil savaş uçağı 57 sergilendi. Türk pilotların Su-30SM avcı uçaklarıyla uçmalarını organize etmeye de hazırım" diyen Putin, Türk pilotların Rus Su-30SM avcı uçaklarıyla uçmalarını organize edebileceğini söyledi.

Su-35 ile ilgili sorularını ise, "Bu konu üzerine de iş birliği yapabiliriz. Ortak üretim için de potansiyelimiz var" diyerek yanıtladı.