NEO HABER MERKEZİ / SELİM URAL

Geçtiğimiz ay yapılan Adalar Ulaşım Çalıştayı'ndan atfaytonlar kaldırılmamalı sonucu çıkmasına karşın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün, 1 Ekim 2019 Salı gününden sonra Adalar'daki atlı faytonların ulaşım olarak kullanılmasından vazgeçilerek sadece turistik ve sembolik olarak sınırlı sayıda atlı faytonlara izin verileceğini açıklamaları, Adalıları kızdırdı.

Faytonları kaldırma kararı protesto edilecek

Adalar'daki akülü araç sayısının kontrolsüz bir şekilde arttığını ve bu durumun ciddi yaralanmalı trafik kazalarına neden olmakla beraber ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturduğunu savunan faytoncular ve Adalı at sahipleri, faytonlu ulaşımın Adalar'dan kaldırılma kararını protesto etmek için bir araya gelecek. 28 Eylül 2019 Cumartesi günü saat 13.00'te Büyükada'daki Saat Meydanı'nda toplanacak faytoncular ve Adalı at sahipleri, kamuoyu ile paylaşacağı basın bildirisi ile Adalar'la özdeşleşen faytonculuğun neden kaldırılmaması gerektiğini anlatacaklar.

Adalar'da faytonculuğun kalkmasını inşaat lobisi mi istiyor?

Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası'nda bir süredir faytoncular ile hayvan hakları savunucuları arasında tartışmalar yaşanıyor. Kamuoyunda birçok kez gündeme geldiği üzere hayvanseverler, atların haddinden fazla sürelerde, sağlıksız koşullarda, aç ve susuz bırakılarak çalıştırıldıklarını iddia ediyorlar. Faytoncular ve Adalı at sahipleri, bu iddiaların arkasında büyük bir inşaat lobisinin olduğunu savunuyorlar.

Karantina ahırlarına el kondu, atlar tedavi edilemedi

Son on yıldır Adalar'ın yasal ulaşım aracı olan faytonlara yönelik hiçbir resmi düzenleme yapılmamasından mütevellit bir kaos yaşandığı, daha iyisinin yapılacağı vaat edilerek eski ahırların yıkıldığı ancak yerlerine yapılan ahırların, mevcut at sayısını karşılamadığı, karantina ahırlarına başka bir alanda kullanımak üzere el konulduğu, bu nedenle de atların tedavilerinin yapılamadığı veya aksadığı faytoncular tarafından ifade ediliyor. Bu ve benzeri aksiliklerin sonucu olarak Adalar'da faytonculuk işletmesinde ve atların bakımı konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor.

Önce faytonlar kalkacak, sonra imar izni çıkacak, daha sonra köprü yapılacak

Adalar'da geçimini faytonculuktan kazanan yüzlerce faytoncu, ilk etapta motorlu taşıtların serbest bırakılacağını, daha sonra ise doğayla iç içe olan Adalar'ın imara açılacağını, faytonculuğa karşı oluşturulan negatif algının arka planında büyük bir projenin olduğunu öne sürüyorlar. Rant peşinde koşan bazı müteahhitlerin Adalar'a göz diktiğini öne süren faytoncular, uzun vadede İstanbul'un Asya Yakası ile Adalar arasında bir köprü projesinin yer aldığını belirtiyorlar.

Belediye fayton ehliyet kurslarını yeniden açsın

Hayvanseverlerin, faytonculuğun kaldırılarak Adalar'daki 1800 atın ormanlara salınması taleplerinin yanlış olduğunu belirten Adalı at sahipleri, bu atların vahşi doğaya uyum sağlayamayıp kısa sürede hayatlarını kaybedeceklerini vurguluyorlar. Adalar'daki atların daha iyi koşullarda çalışması için evvela yeni atların getirilmesi, daha sonra da belediyelerin faytonlara ruhsat ve plaka düzenlemesi, fayton ehliyet kurslarının tekrar açılması ve sıkı denetim ile mümkün olacağını kaydeden fayton sahipleri, hayvan hakları savunucularının bilerek veya bilmeyerek, Adalar'ın imara açılmasına giden yola birer tuğla döşediklerini vurguladılar.

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

"Faytoncular mağdur edilmesin"

Geçtiğimiz hafta faytonlarla ilgili açıklamada bulunan Faytoncular Meslek Odası Başkanı Hıdır Ünal da, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşeceklerini kaydederek, "Faytoncu arkadaşlarımız ve aileleri mağdur olmaması için bizim taleplerimizin karşılanması gerekiyor. Tabii ilk olarak faytonların kalması yönünde uzlaşmaya çalışacağız ancak faytonlar ille kalkacak diyorlarsa, bize plakalı ulaşım araçları verilsin biz de mağdur olmayalım" diye konuşmuştu.