Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Facebook'taki, ‘başkasının gözünden gör’, ‘doğum günü kutlayıcı’ ve ‘video yükleyici’ özelliklerinin kullanıcıların verilerini ihlal ettiğini tespit etti.

Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu? Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu?

Kurum tarafından geçtiğimiz yılın Eylül ayında, Facebook'a, ‘başkasının gözünden gör’ özelliğinin veri ihlal ettiği gerekçesiyle bilgi verilmiş, Facebook tarafından bir hafta içinde bilgilendirme yapılması gerektiğini bildirmişti. Fakat Facebook'tan kuruma hiçbir açıklama yapılmaması sebebiyle kurul tarafından resmen inceleme kararı alınmıştı.

Yüzbinlerce kullanıcı ihlalden etkilendi

Bu doğrultuda kullanıcıların ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, takip edilen hesaplar, son zamanlarda yapılan Facebook aramaları bilgileri ihlal edilirken, Facebook’u Türkçe olarak kullanan 280.959 kullanıcı da ihlalden etkilendi.

Facebook'un ilk veri ihlal cezası değil

Kurul, kanuna göre gerekli tedbirleri almayarak kullanıcı verilerini ihlal eden Facebook'a, 1 milyon 150 bin lira; ve ihlal uyarısını dikkate almadan Kurul'a herhangi bir açıklamada bulunulmadığı için 450 bin lira idari para cezası verilmesini uygun buldu. 

Facebook, Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından daha önce de veri ihlaline ilişkin uyarı almış, 1 milyon 650 bin liralık idari para cezasına çarptırılmıştı.