Dünya Kız Çocukları Günü, 7 yıldır her 11 Ekim’de kutlanıyor. Peki Dünya Kız Çocukları Günü nasıl ortaya çıkmıştır, neden kutlanır? Önemi ve tarihçesi nedir?

Dünya Kız Çocukları Günü tarihçesi

Özellikle de Türkiye coğrafyasında kadın cinsiyetine yönelik ayrımdan kaynaklı olarak ülkemiz, Kanada ve Peru ile birlikte yaptığı girişimlerle Birleşmiş Milletler’in dikkatini çekmeyi başarmış, 2012 yılı 11 Ekim’de Dünya Kız Çocukları Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmişti.

Kız çocuklarının durumu içler acısı

Geçmişten itibaren başlayarak 21. Yüzyıla kadar gelmeyi başaran gerici cinsiyet ayrımı zihniyetinden kaynaklı olarak kız çocuklarının erkek çocukları kadar değerli görünmemesi, “Dünya Kız Çocukları Günü” kavramının ortaya çıkmasındaki en büyük etken olmuştur.

Etkene rağmen, günümüzdeki cinsiyet ayrımcılığı hız kesmeden devam etmektedir.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyete Dayala Şiddet Başdanışmanı Upala Devi, 2019 yılının başından bu yana dünyada 130 milyon kız çocuğunun doğmadan veya doğduktan kısa bir süre sonra yok edildiği bilgisini paylaştı.

“Erkek Çocuk Tercihinin ve Kız Çocuklarının Değersizleştirilmesinin Önlenmesi Küresel Programı” araştırması kapsamında konuşan Devi, özellikle Hindistan ve Çin gibi dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan ülkelerde erkek nüfusunun hızla yükseldiğini, kadın nüfusunun ise hızla düştüğünü bildirdi.

Devi’nin cümlesi durumu özetler nitelikte: “Kadın nüfusun azalması nedeniyle Hindistan'ın Pencap gibi bazı eyaletlerinde 2-3 kocası olan kadınlar gördük.”

UNICEF verileri

Resmi verilerine göre, 18 yaşın altındaki 1,1 milyon kız çocuğundan:

  • 32 milyonu ilkokul eğitimini tamamlayamıyor
  • 29 milyonu ortaokul eğitimini tamamlayamıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre her yıl:

  • 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor
  • 5 kız çocuğundan 1’i 18 yaşından önce anne oluyor

"Oğlum otur, kızım işleri yap!"

21. yüzyıl coğrafyasında dahi devam eden cinsiyet ayrımcılığı neticesinde her yıl binlerce kadın ve kız çocuğu katlediliyor, hor görülüyor veya dışlanıyor. Kimsenin tepki göstermediği akıl almaz gerici zihniyete göre: Cinsiyeti kadın olanların görevi yalnızca “ev işleri” olarak listelenen ev temizliği, çamaşır ve bulaşık temizliği, yemek yapımı gibi eylemler olarak kabul ediliyor.

Bir Twitter kullanıcısı, konuya ilişkin şu yorumu yapmıştı:

Misafirliğe gidildiği zaman bile kız çocuklarının kalkıp ev sahibine yardım olması beklenirken, erkek çocuklarının yalnızca oturup hizmet beklemesi isteniyor. Kadınların, erkeğe hizmet eden bir robot gibi görüldüğü zihniyet, acı bir gerçektir ki küçük yaştaki erkek çocuklarını etkiliyor. O çocuklar, büyüdüklerinde kadını hor gören, şiddet uygulayan canavarlara dönüşüyor. Zihniyeti doğru bulan kişiler ise ne yazık ki aynı coğrafyada yaşıyor.

Kız çocuklarının, kadınlarının sesi olmak için adım!

Dünya Kız Çocukları Günü, asıl amacı anlaşılması umuduyla kutlanıyor. 11 Ekim’e özel olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter’da şunları kaydetti:

UEFA Resmi Twitter hesabından da farkındalık yaratacak bir paylaşım geldi:

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

"Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutluyoruz. Bizler, futbol için daha fazla kadın futbolcu, koç, heyet ve yönetici üretmeye kendimizi adadık. Hem de her gün. Çünkü bu oyun hepimiz için."

Ayrıca Twitter gündemine oturan Dünya Kız Çocukları Günü ile ilgili olarak kullanıcılardan, kız çocuklarına ses olacak nitelikte mesajlar yağmaya devam ediyor. 

Editör: Ecem Köksal