Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü büyükşehir belediye başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantıda "devr-i sabık" terimini kullandı. Bunun üzerine bu ifade en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Devr-i sabık anlamı ve cümle içinde kullanımı araştırıldı. Peki, günümüz Türkçesi ile devr-i sabık yaratmak ne anlama geliyor?

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

Devr-i sabık yaratmak ne demek?

Göreve gelenin, kendinden önceki dönemde görevde olanı potansiyel suçlu olarak görmesine, Türk siyasi jargonunda "devr-i sabık yaratmak" denmektedir. Bu kavram Türk siyaset hayatına 2. Meşrutiyet sonrası girmiştir. Sabık kelimesi Arapça kökenli olup, önce gelme, ardında bırakma anlamına gelmektedir. 

Devr-i sabık yaratmak cümle içinde kullanımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ifadeye yer verdiği cümle ise şu şekilde:

"Belediye başkanlarının görevi, devri sabık peşinde koşmak değil, şehirlerine en güzel, kalıcı, verimli hizmetleri getirmek için çalışmaktır." Erdoğan, bu anlatımla geçmişe sünger çekerek geleceğe bakılması ve hizmet için çabalanması gerektiğini vurgulamıştır.