Berrak Güngör

Emekli olmak için gereken prim sayısını doldurmalarına rağmen emekli olma yaşları gelmediği için emekli olamayan büyük bir kitle yani EYT, uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde.  EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar, büyük toplantılar, sosyal medya kampanyaları ve seçim dönemlerindeki söylemlerle seslerini hükümete duyurmaya çalışıyorlar. Peki EYT nedir ve EYT'liler ne istiyor? Emeklilikte Yaşa Takılanlar,  1999 yılında yapılan bir yasal değişiklik yüzünden bugünkü taleplerini dile getiriyor ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar. 

KİMLER EYT'Lİ?

DSP, ANAP ve MHP'nin koalisyon hükümeti tarafından 1999 senesinde, kabul edilerek emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun bugünkü EYT yani emeklilitek yaşa takılanların mağduriyetlerini yarattı. 

KANUNLA NE DEĞİŞMİŞTİ?

8 Eylül 1999 tarihinden önce insanların emekli olmak için yapması gereken şey; kadınlar için 20, erkekler için de 25 yıl sigortalılık süresi ve primlerinin 5 bin gün ödenmesi

Söz konusu tarihten sonra, emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için de 60 yükseltilirken, prim gün sayısı da 5 binden 7 bine çıkartıldı.

NE İSTİYORLAR?

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

Yasanın tarihinden evvel işe girenler için bir düzeneleme yapılması gerekti ve 8 Eylül 99'dan önce işe giren kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi. Kademeli geçiş sistemi de eski sisteme göre prim günü dolunca emekli olabilecek birinin emekliliğinin yıllarca ertelenmesine sebep oluyor. Haliyle bu insanlar da mağdur edilmek yerine prim günleri dolduğunda emekli olabilmek istiyorlar. 


SOSYAL MEDYADA HASHTAG KAMPANYASI
 


 Emeklilikte yaşa takılanlar çeşitli yerlerde ve mecralarda seslerini duyurma çabasına devam ediyor. EYT Derneği'nin twitter sayfasından duyurduğuna göre EYT'liler bu akşam Twitter'da seslerini yükseltecek ve duyurmaya çalışacaklar. Akşam saat 21:00'de bşalayacak olan hashtag etkinliğinde binlerce EYT'li #EmeklilikteYaşaTakılanlar hashtag'inde taleplerini dile getirecekler.
 

BU ZAMANA KADAR NELER YAŞANDI?

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'la görüşebilmke için uzun zamandır sosyal medyada ve çeşitli alanlarda kampanyalar yürüten EYT'liler, dün emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, bir etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ayak üstü kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından söz konusu görüşmenin detaylarına Twitter hesabı üzerinden değinen Özüpak, "Cumhurbaşkanımız ile görüşerek, kendisine dosyamızı verdik ve randevu talep ettik. Kendileri en kısa sürede randevu vereceğini bildirdi. İlgilerinden dolayı teşekkür ederiz" açıklamasını yaptı. 



 

ERDOĞAN EYT'YE HİÇ YANAŞMIYORDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT'nin yıllık maliyetinin 26 milyar lira olduğunu söylemiş ve sıcak bkamadğını birkez daha belli etmişti. Erdoğan ilgili açıklamasında, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez" diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı erdoğan'ın söz konusu açıklamaları ardından EYT Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Şahin, EYT'lilerin maliyeti konusunda dernek olarak yaptıkları araştırmanın verilerini şöyle açıklamıştı: "Bu durumda olan çok fazla kişi yok. Bir kısmı da devlette çalışıyor veya halinden memnun olduğu için emekli olmak istemiyor. Ama en azından haklarının verildiğini bilmeleriyle içleri daha rahat olacaktır. Yasal düzenleme çıkarsa 100 bin kişinin emekli olacağını tahmin ediyoruz. Yaptığımız çalışmaya göre bunun kamuya yıllık maliyeti 8 milyar TL civarında olacak. Bunu karşılanabilir buluyoruz. Cumhurbaşkanımızın yanlış bilgilendirildiğini düşünüyoruz."

MHP'DE EYT KRİZİ
 


 

24 Haziran 2018 seçim beyannamelerinde "Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi" ibaresini koyan MHP, birçok EYT'linin umudu olmuş, ancak seçimden sonra Cumhur İttifakı'nın zarar görmemesi için, EYT konusunda AK Parti'den yana tavır değiştirince hem seçmen güvenini kaybetmiş hem de parti içinde bir takım krizler yaşanmıştı. Ekim ayında İYİ Parti'nin emeklilikte yaşa takılanlara yönelik araştırma önergesinin görüşülmesine dair önerisi TBMM Genel Kurulu'nda CHP, İYİ Parti, HDP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhur İttifakı'nın yerel seçimde sürmeyeceğine dair açıklamalar yaptığı dönemde yaşanan bu gelişmenin ardından, milletvekillerini taslağı desteklemeye yönlendiren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bahçeli tarafından görevden alındı. Ardından araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu'na geldiğinde AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Usta daha sonra seçim bölgesi Samsun'da Cumhur İttifakı'na dair sözleri "ittifakı yıpratıcı" olduğu gerekçesiyle partisinden ihraç edildi. EYT konusunda bir diğer teklif de İYİ Parti tarafından Aralık ayında verildi, MHP, EYT kanun teklifini AK Parti ile birlikte reddetti.