İstanbul'un en önemli toplu ulaşım araçlarından biri olan metrobüsler, son zamanlarda yaşanan yoğunlukla gündeme geliyor. Özellikle Altunizade ve Zincirlikuyu duraklarında sık sık yaşanan izdihamlardan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yoğunluğu azaltmak için projeler üzerinde çalıştığını açıklamıştı.

Testi geçerse seri üretim yapılacak

O projelerin en önemli kısmında ise yeni metrobüs araçları yer alıyor. İran merkezli bir firmanın Bursa'da ürettiği Akia marka araç test sürüşüne başladı. Yeni nesil metrobüslerden yolcu memnuniyeti sağlanırsa araçların siparişi verilecek.

3 yıllık yolcu kapasitesini karşılayacak

Şu anda kullanılan metrobüsler 160-165 kapasiteli. Yeni nesil metrobüsler ise 290 yolcu kapasiteli olacak. Şu anda İETT'nin metrobüs filosunda yolcu kapasitesi Akia'ya yakın model olarak sadece Phileas marka araçlar bulunuyor. Bu araçların kapasitesi de 258. Ayrıca Phileas marka araçlardan sadece 50 adet olması yoğunluğu engellemeye yetmiyor. Çift körüklü yeni nesil yerli metrobüslerin İstanbul'un yolcu kapasitesini 3 yıl boyunca karşılaması bekleniyor. Şu anda test edilen araçlar dizel. Ancak firma elektrikli üretim de yapabilir.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

İmamoğlu yeni araçları denetledi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, test edilen yeni nesil metrobüs araçlarını bizzat inceledi. Firma yetkililerinden bilgi alan İmamoğlu, "Metrobüsün hizmet kapasitesini arttırıp daha güvenli, konforlu ve hızlı olmasını sağlayacağız. Bugün yerli üretim metrobüs aracının test sürüşünü yaptık. İstanbul’da toplu ulaşım hatlarında sağlıklı çözümleri bulmak için detaylı bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.