Türk gemisi Nijerya'da korsanların saldırısına uğradı. 10 Türk denizci rehin alındı. 


Kamerun’un Douala Limanı'ndan Fildişi sahili Abidjan Limanı'na boş olarak gitmekte olan Paksoy-1 isimli Türk yük gemisi korsanların hedefi oldu. Tamamı Türk vatandaşı olan 10 denizci korsanlar tarafından rehin alındı. Alınan ilk bilgilere göre yaralanma ve can kaybı yaşanmadı. Personelin serbest bırakılması için çalışmalar sürüyor. 


Firmadan açıklama 


Firma Kadıoğlu Denizcilik SAN. TİC: A.Ş'den konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada,"Kamerun’un Douala limanından / Fildişi sahili Abidjan limanına boş olarak gitmekte olan 8900 Dwt Türk bayraklı Paksoy-1 isimli yük gemimize yaklaşık olarak 02:58N - 004:40E mevkinde Nijerya Brass kıyısının 124 mil (230 kilometre) güneybatısında silahlı korsanlarca saldırıya uğramış, gemideki iletişim ve seyir cihazlarına zarar verilmiş ve tamamı Türk vatandaşı 10 denizci arkadaşımız korsanlar tarafından rehin alınmıştır. 
İlk duyumlara göre yaralanma ve can kaybı yaşanmamıştır. Tüm personelimizin salimen serbest bırakılmaları için çalışmalarımız devam etmektedir. Konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaştıkça sizlere ileteceğiz" ifadeleri kullanıldı. 

Ömer Çelik'ten açıklama geldi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Nijerya’da kaçırılan Türk gemicilere ilişkin “Takip ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat birimleri çalışıyor. Yürütülen operasyonların selameti açısından ayrıntılı bilgi veremeyeceğim. Ayrıntılı bir şekilde olayın üzerinde yoğunlaştık” dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı:"Douala Limanından (Kamerun) Abidjan'a (Fildişi Sahili) gitmekte olan Türk bandıralı bir kargo gemisi 13 Temmuz akşamı Nijerya açıklarında korsan saldırısına uğramıştır. Saldırı sonucu, Türk vatandaşı olan gemi mürettebatının bir bölümü korsanlar tarafından kaçırılmıştır. Korsanların terk ettikleri gemi Tema Limanına (Gana) çekilmiş olup, kaçırılan vatandaşlarımızın serbest bırakılmalarını teminen Nijerya ve Gana makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır.

Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor

Kaçırılan geminin personelinin eşi ağlayarak yardım istedi.

 Nijerya'da rehin alınan denizcinin eşi Çiğdem Zabun, sosyal medyadan paylaştığı videoda ağlayarak yardım istedi. 
Nijerya açıklarında korsanların saldırısı sonucu 18 Türk'ün bulunduğu bir gemide 10 gemiciyi kaçırıldı. Rehin alınan denizcinin eşi Çiğdem Zabun, sosyal medyada paylaştığı videoda ağlayarak yardım istedi. 

Korsanların işgal ettiği gemiden ilk fotoğraflar geldi. 

Kaçırılan gemiden fotoğraflara ulaşıldı 
Elde edilen fotoğraflarda saldırı anına ait mermi izleri açık bir şekilde görülüyor. Boş kovanlara bakıldığında saldırının uzun namlulu silahlarla yapıldığı tahmin edilebiliyor. Firmadan alınan bilgiye göre rehin alınan Türk gemicileri kurtarma çalışmaları sürüyor. 

Nijerya’da korsanların hedefi olan ve içerisinde tamamı Türk vatandaşı olan gemi ve mürettebattan sağlıklı haber alınamazken, Ordulu denizci Serdar Çetinkaya’nın ailesi de endişe içerisinde bekliyor. “Bir umut bekleyiş içerisindeyiz” 
“Beklemedeyiz, haliyle de endişeliyiz” diyen kardeş Çetinkaya, “Bir haber, bir umut bekleyiş içerisindeyiz. Şu an için denilecek bir şey yok, diken üstünde bekliyoruz. Yetkililer ellerinden geleni zaten yapıyorlar. Şu an irtibat yok, kaçıranların ne istediği, ne isteyeceği 3-4 gün olmasına rağmen belli değil” şeklinde konuştu. 

“Söylentiler yüzde 90 fidye olduğu yönünde” 
Söylentilerin, fidye amaçlı kaçırılma olabileceği yönünde olduğunu ifade eden ancak kesin bir bilgiye sahip olmadıklarına dikkat çeken Çetinkaya, “Toplamda 18 mürettebat. 8’ini bırakıp, 10’unu alıp götürmüşler. Zaten gemiye ulaşılmasın diye zarar vermişler. Şu an kesin bir bilgi olmadığı için fidye diyemiyoruz. İrtibat olmadığı için biz de bir şey diyemiyoruz. Ama söylentiler yüzde 90 fidye olduğu yönünde” ifadelerine yer verdi. 

Kaçırılan denizcinin eşi ve çocuklarının da bir umutla beklediğini sözlerine ekleyen kardeş Çetinkaya, alacakları en ufak bir haberin dahi kendilerini rahatlatacağını ifade etti. Ağabeyinin yaklaşık 20 yıldır gemici olduğunu da söyleyen Çetinkaya, şimdiye kadar hiç böyle bir durumla karşılaşmadıklarını aktardı.