Ağız kokusunun nedenin yanıtı Kulak Burun Boğaz doktorundan diş hekimine, göğüs hastalıklarından gastroenteroloğa, genel cerrahtan endrokrinoloğa birçok tıbbi branşta sorunuzun yanıtı gizli olabilir.

Bakan Koca'dan Mansur Yavaş'a sert tepki! SMA testi iddialarına cevap verdi... Bakan Koca'dan Mansur Yavaş'a sert tepki! SMA testi iddialarına cevap verdi...

Ağız kokusunun birçok nedeni olduğu gibi basit yollarla da çözülebiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ’a göre, hasta açısından bazen bıktırıcı bazen de sonuçsuz kalan bu süreç, artık yeni ve akıllı bir teknoloji olan “smart chroma” ile 4 dakikaya indi. Sonuca ulaşmak için ağız kokusu olan kişinin, bir nefes vermesi yeterli oluyor. 4 dakika sonra çıkan test sonuçları adeta navigatör gibi; burundan akciğere, mideden sinüslere, dişlerden bademciklere gerçek neden hangi bölgeden kaynaklanıyorsa orayı işaret ediyor ya da hastalıkları tespit ediyor. Üstelik sadece tespit etmekle kalınmıyor, kokunun şiddet derecesi de bu yöntemle ölçülüyor.

Bu ürün Japonya'da geliştirildi ve ülkemizde ise yeni kullanılmaya başlanıyor. Yeni nesil ve akıllı teknolojiye sahip “smart chroma” yöntemiyle kokunun nedeninin saptandığını söyleyen Altundağ, bu yöntemin ayrıca çok ciddi hastalıkların da erken teşhis edilmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Altundağ, 3-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Koku ve Tat Zirvesi öncesinde hem yeni yöntemi anlattı, hem de bu zirveye katılacak olan davetlileri bu yeni yöntemle tanıştıracaklarını ekledi.

Ağız kokusuna neden olan 3 ayrı kimyasal bileşen var

Kulak Burun Boğaz Uzmanı, tedavinin başarısını ölçmek için kişinin tekrar smart chroma yöntemiyle ağız kokusunun değerlendirilerek ilk sonuçla karşılaştırıldığını ve böylece tam tedavi olup olmadığına dair bilgi edinildiğini belirtiyor. “Teknolojinin gelişmediği dönemlerde hekimler hastasının nefesini koklayarak tespit ediyordu” diyen Uzman, “Teknolojinin gelişmesiyle ağız kokusunu test eden cihazlar çıktı. Ancak nefesimizde 3 bin 481 tane nefes gazı var. Bu gazların üç tanesi en sık ağız kokusuna yol açan gazlar. Eski nesil cihazlar sadece tek bir gazı tespit edebiliyordu. Yeni nesil bir cihaz olan smart chroma ise bir aparat yardımıyla bu üç gazı analiz ederek ağız kokusunun gerçek nedenini saptıyor, böylece tedaviye başlanmasını sağlıyor” diyor.

Ağız kokusunun nedeni mide fıtığı bile olabilir

Ağız kokusundan kurtulmak için en önemli basamak, şüphesiz nedenini doğru tespit etmek. Zira; ağız kokusu fizyolojik nedenlerden kaynaklanabildiği gibi; alerjiden geniz akıntısına, mide ve bağırsak hastalıklarından böbrek ve karaciğer sorunlarına dek pek çok hastalığın sonucu olarak da karşımıza çıkabiliyor. Doç. Altundağ, yeni yöntem sayesinde, ağız kokusundan muzdarip bir hastanın mide kanseri olduğunun erken teşhis edilip tedavisine başlandığını söylüyor. Kendilerinin de ağız kokusu şikayetiyle gelen bir hastalarına 4 dakikalık test sonrasında mide fıtığı teşhisi, bir başka hastalarına ise reflü teşhisi koyduklarını ve gastroenterolojiye yönlendirdiklerini belirtiyor.

Bölgeye göre 5 farklı ağız kokusu tipi var

Kokuya neden olan bölgeye ve şiddetine göre 5 farklı ağız kokusu tipi olduğuna dikkat çeken KBB uzmanı, bu koku tipleri hakkında şu bilgileri veriyor:

“Tip 1’de hastalar kendi ağız kokusunu fark eder. Nedeni ise genellikle ağız ve diş sağlığında oluşan sorunlardır. Tip 2’de ise kokuyu fark edenler, hastanın yakınları olur. Genellikle alerji, sinüzit, nazofarenjit ve tonsillit gibi hastalıklardan kaynaklanır. Tip 3’de koku belirgin olmadığından hasta ya da yakınlarının şüphesi ile tespit edilebilir. Genellikle reflüden kabızlığa kadar sindirim sistemindeki pek çok sorun bu kokuya yol açabilir. Tip 4 ise, aslında bir nefes kokusudur. Metabolik hastalıklar, bazı ilaçlar ve akciğerde kaynaklanan çeşitli hastalıklar yol açar. Tip 5’de ise neden tamamen psikolojikdir. Bu kişiler ağız kokusu sorunu olmadığı halde sanki böyle bir sorun varmış gibi hissediyorlar ve ikna edilmeleri güç oluyor hatta ikna edilemiyorlar. İşte bu yöntem sayesinde bu hastalara da ölçümlerle net bilgi veriyoruz ve ikna oluyorlar.”

Ağız kokusu sorununu ortadan kaldırmada tanı ve tedavi için mutlaka multidisipliner bir merkez gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Aytuğ Altundağ “Yani bu sadece KBB’cinin ya da sadece diş hekiminin, gastroenteroloğun çözeceği bir hastalık değildir. Mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla hekimler ortak hareket etmelidir. Yöntem, her yaştan kişiye, çocuklara hatta bebeklere de yapılabiliyor. Çocuklardaki ağız kokusu da çeşitli hastalıkların sinyali olabilir ve tanısı doğru konularak tedavi edilebilir” diyor.

Smart Chroma yöntemi ne sağlıyor?

4 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren bu yöntem aynı zamanda pek çok hastalığa tanı konmasını da sağlıyor. Ağız kokusunun asıl sebebinin bulunmasını kolaylaştıran bu yöntem her yaşta, her hastalıktaki kişilere yapılabiliyor. Girişimsel bir yöntem değil bu nedenle anesteziye, iğneye gerek olmadan uygulama yapılabiliyor.

Test yapılmadan önce bazı kurallar var

Test yaptırmadan 3-4 saat önce sigara ve kahve içmeyi kesmekte fayda var, bunun yanında yaklaşık bir saat önce su içilmesinin de bırakılması gerekiyor. Yakın zamanda yemek yenmemiş olması ve aç olmamak gerekiyor. 3-4 saat önce yemenin kesilmesi gerekiyor. Dişlerinizi yaklaşık 3 saat önce fırçalayın ve 3-4 saat önce soğan, sarımsak, baharat gibi baskın tatlarla sütlü gıdalar (dondurma, sütlü tatlı dahil) tüketmeyin.