Enflasyonun artmasıyla birlikte Türkiye, konut fiyatlarında da son dönemde büyük bir artış yaşıyor. Mevcut kiracılar hükümetin çıkardığı kanunda öngörülen yıllık yüzde 25 artış oranından yararlanıyor. Yeni ev tutan kiracıların ödeyecekleri miktar ise kirada oturan vatandaşların ödedikleri miktarın 5-6 katına kadar çıkabiliyor.

Türkiye konut fiyatlarındaki artışta zirvede!

Euronews'taki habere göre; 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken zirvede Türkiye bulunuyor. 43 ülkede reel konut fiyatları düşerken Türkiye’deki yıllık yüzde 51’lik artış dikkat çekiyor. İkinci sıradaki İsrail’de yıllık reel artış yüzde 11. 

Sadece beş ülkede konut fiyatları reel olarak yüzde 5’ten fazla artmış durumda. Reel (gerçek) artış enflasyondan arındırılmış hali yansıtıyor. Türkiye’deki nominal artış ise yüzde 168.

Türkiye konut fiyatlarındaki artışta zirvede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da üyeleri arasında bulunduğu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) 58 ülkede 2021-2022 son çeyrekler arasında konut fiyatlarındaki yıllık artış oranlarını açıkladı. Öncelikle reel artışa bakalım. Çünkü reel artış hesabında enflasyon dikkate alınıyor.

En fazla artış yüzde 51 ile Türkiye’de. İkinci sırada yüzde 11 ile İsrail gelirken ardından İzlanda (yüzde 9,9), Rusya (yüzde 9,7) ve Sırbistan (yüzde 7) geliyor. Başka yüzde 5’i aşan ülke yok.

Ölümüyle hayranlarını yasa boğan Tina Turner'ın son röportajı ortaya çıktı: "Beni böyle olarak hatırlayın" Ölümüyle hayranlarını yasa boğan Tina Turner'ın son röportajı ortaya çıktı: "Beni böyle olarak hatırlayın"

Türkiye konut fiyatlarındaki artışta zirvede!

13. sıradaki Kuzey Makedonya’da konut fiyatlarında yıllık reel artış yüzde 1. ABD’de ise değişim yok. Diğer 43 ülkede ise konut fiyatlarında reel düşüş söz konusu.