Son yılların en popüler oyunu Fortnite, oynayanlarda bağımlılık yaptığı gerekçesiyle birçok kişi tarafından eleştiriliyor. Eleştirenler grubuna Prens Harry de katılmış durumda.

Donanım habere göre, Genç Erkekler Hristiyan Birliği’nin (YMCA) Londra’da düzenlediği “Gençlerin karşılaştıkları ruhsal sağlık sorunları” etkinliğine katılan İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in torunu ve tahtın altıncı sıradaki varisi Prens Harry, etkinlikte özellikle sosyal medyayı hedef alan birtakım açıklamalarda bulundu. Günümüz ortamında sosyal medya kanallarının alkol ve uyuşturucudan daha zararlı olduğunu söyleyen Harry, bağımlılığa neden olma konusunda sözü Fortnite’a getirmeyi de ihmal etmedi. Prens Harry yaptığı açıklamada, “Fortnite gibi bir oyunun çocuklar için iyi olduğunu düşünmüyorum. Ailelerin elleri ve kolları bağlanmış durumda, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Elde sanki patlamaya hazır bir bomba varmış gibi bekleniyor. Böyle bir oyunun ev ortamında oynamasına izin verilmesinin ne gibi bir faydası olabilir? Oyun belli ki bağımlılık yapmak için yaratılmış.” sözleriyle tepkisini dile getirmiş.

Dijital oyunlara karşı politikacılar ya da ünlülerin takındıkları benzer tutumların odağında konuya hakim olmamak ve araştırmalara bakılmamış olması yatıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre bilgisiyar oyunlarının erken yaşta problem çözme becerilerinin gelişmesine önemli katkıları olduğu halihazırda kanıtlanmış durumda. Bunun yanında ise, Fortnite’in diğer oyunlara kıyasla daha çok bağımlılık yaptığını ortaya koyan somut bir veri henüz bulunmuyor. Dile getirilen ortak görüş, Fortnite’ın diğer oyunlara kıyasla çok daha başarılı olduğu yönünde şekilleniyor.

Netflix yeni güvenlik önlemini duyurdu:  Artık şifre paylaşmak için ek ücret ödenecek Netflix yeni güvenlik önlemini duyurdu: Artık şifre paylaşmak için ek ücret ödenecek

Oyun oynamak bir bağımlılık olarak görülebilir mi?

Yine de oyun bağımlılığı kavramının, hastalık olarak değerlendirilmediği çıkarımında bulunmak da doğru değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), oyun bağımlılığı hususunu; Uluslararası Hastalık Sınıflandırılması (ICD) yönergesinin 11. Revizyonuna dahil ettiği biliniyor. Ancak Eğlence Yazılımı Birliği (ESA) ve Birleşik Krallık İnteraktif Eğlence topluluğu da (UKIE), WHO’nun konuyu tekrar değerlendirmesi gerektiğini savunuyor. ICD-11’in son sürüm sunumunun yapılacağı ve 20-28 Mayıs tarihlerinde icra edilecek Dünya Sağlık Kongresi’nde, söz konusu organizasyonların WHO’ya yapmış oldukları çağrıların işe yarayıp yaramadığını hep beraber göreceğiz. Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin.