Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi (CAMS) Eylül ayı ölçümlerinde, ozon tabakasındaki deliğin küçüldüğünü açıkladı.

Ozon tabakasındaki delik küçüldü!

BBC'nin haberine göre, Antarktika üzerinde tespit edilen ozon deliğinin bilinenden çok daha küçük boyutlara ulaştığı öğrenildi. Ayrıca, ozon tabakasındaki deliğin güney kutbu merkezinden saparak bir miktar kaydığı tespit edildi. Ozon tabakasındaki incelmede önümüzdeki günlerde düşüş yaşanması bekleniyor.

Ozon tabakası neden deliniyor?

Ozon tabakasının insan aktiviteleri nedeniyle inceldiği ve delindiği biliniyor. Atmosfere salınan klor ve brom içerikli kimyasallar, atmosfer dengesini bozuyor. Özellikle Eylül-Ekim aylarında ozon tabakasındaki incelme en üst seviyeye ulaşıyor. Bu sebeple, 1987'de imzalanan Montreal Protokolü, atmosfere en çok zarar veren kimyasalların üretiminin ve kullanılmasının yasaklanmasını öngördü. 

AppleTürkiye'den yüzde 10 zam geldi! En düşük İphone... AppleTürkiye'den yüzde 10 zam geldi! En düşük İphone...

2060'larda eski haline dönebilir

Ozon tabakasındaki incelme, 2017 yılında 10 milyon kilometre kare iken, geçen yıl Eylül ayında 20 milyona ulaşmıştı. Geçtiğimiz hafta bu boyutun 5 milyon kilometre kareye indiği görüldü. Bilim insanları, bu küçülmenin iklim değişikliğiyle ilgili olduğunu ve stratosfer tabakasındaki uzun vadeli soğuma ile ozon kaybının artış gösterebileceğini belirtti. Ozon tabakasının kalınlığı, 2060'da, 1970'lerden önceki seviyelere dönebileceği kaydedildi.