Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Haziran 2019 enflasyonu, enflasyonda düşüş eğiliminin hızlandığını gösterdi. Verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.03, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,01, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,88 artış gerçekleşti.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 18,71 olduğu dikkate alındığında enflasyonda 'dengelenme' sürecine girildiği görüldü. 

Ana harcama gruplarına bakıldığında ise aylık en yüksek artış mevsimsel etkilerle birlikte yüzde 2,25 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Tarımsal ürün hasatlarıyla birlikte meyve-sebze fiyatlarındaki düşüş, gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,65'e ulaştı. 

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 22,51, lokanta ve oteller yüzde 20,84, alkollü içecekler ve tütün yüzde 19,24 ve gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 19,20 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. 


'ASIL DÜŞÜŞ TEMMUZDA GÖRÜLECEK'
Enflasyon rakamlarına ilişki ekonomistlerden sosyal medya üzerinden farklı değerlendirmeler geldi. Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Enflasyon düşmeye devam ediyor. TÜFE yüzde 15,72'ye, Yİ-ÜFE yüzde 25,04'e, Çekirdek Enflasyon (C Endeksi) de yüzde 14,86'ya geriledi. Asıl düşüş baz etkisinin en yüksek düzeyde olduğu Temmuz ayı enflasyonunda görülecek" yorumunu yaptı. Eğilmez, "Enflasyon düşüşü fiyatlarda düşüş demek değildir. Enflasyon düştü dediğimizde fiyatların artış hızınının düşüşünü kastediyoruz. Örneğin geçen yıl Haziran ayında yüzde 2,61 artan enflasyon bu yılın Haziran ayında yüzde 0,03 artmışsa bu enflasyon düşüşüdür, fiyatlarda düşüş değildir" diye ekledi. 

'GIDADA ENFLASYON EL YAKIYOR'

Bloomberg HT yazarı İrfan Donat ise gıda fiyatlarındaki yükseliğe dikkat çekti. Donat, "Gıda enflasyonu aylık bazda düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre bir çok temel gıda ürününde fiyatlar el yakıyor. Mesela yıllık bazda pirinç yüzde 18,  bulgur yüzde 33, ekmek yüzde 21, makarna yüzde 23, tavuk eti yüzde 49, sarımsak yüzde 89, kuru fasulye yüzde 46 ve salça fiyatı yüzde 90 arttı" dedi. 

'YILLIK ENFLASYON YANILTICI'

İktisatçı Dr. Murat Kubilay ise aylık ve yıllık enflasyonun yanıltıcı olabileceği yorumunu yaptı. Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Kubilay, "Bu nedenle 2004'ten bu yana 15 yıllık birikimli enflasyonu kullanmakta fayda var ki o da yüzde 264. 200 TL'nin satın alma gücü bu sürede 55 TL'ye düşmüş. Resmi 4,5 milyon işsizi de hesaba katarsak mutfaktaki yangını ancak anlarız" diye yazdı.

6 aylık enflasyon oranı açıklandı! 6 aylık enflasyon oranı açıklandı!