Yeni Zelanda’da yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte, ülkenin vatandaşları artık süpermarkette oy kullanabilecekler. Medyascope TV'nin internet sitesinde yer alan habere göre, bu hafta açıklanan düzenlemeler ile birlikte, bir seçmen aynı gün içinde kayıt olup, oy kullanabilecek. Öte yandan, okullar, kiliseler ve adalet sarayları dışında, insanlar artık alışveriş merkezleri ve süpermarketlerde de oy kullanabilecekler.

Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı! Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı!

Yeni Zelanda’da 2017 yılında yapılan seçimlerde seçmenlerin beşte biri oy kullanmadı. Bunu engellemek için yeni bir oy verme sistemi geliştirildi. Adalet Bakanı Andrew Little, yapılan değişikliklerin 2020 yılında yapılacak seçimlerde oy kullanmayı kolaylaştıracağını ve oy vermeyi demokratikleştireceğini söyledi. Değişiklik Yeni Zelanda Seçim Konseyi’nin tavsiyeleri üzerine başbakanlık tarafından hayata geçirildi. Little “Süpermarketler ve alışveriş merkezlerinde sandık kurulması oy verme işlemini kolaylaştıracak” dedi.

Muhalefette yer alan Ulusal Parti temsilcileri, bu hamlenin Sol ve Yeşiller partilerine yarayacağını söylerken, böylesi bir hamlenin ancak “muz cumhuriyetinde” olabileceğini söylediler. Yeşiller Partisi’nin milletvekili olan Golriz Ghahraman ise “Bu yeni sistemle daha ulaşılabilir ve kapsayıcı bir adım attıklarını” dile getirdi. Ghahraman, Yeni Zelanda’da seçime katılım oranını arttırmak için mücadele verenlerden biri. Ülkede 2017 yılında yapılan seçimlerde bütün yaş dilimleri arasında seçime katılım oranı artış göstermişti. Total olarak ise, seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 6,5 artış göstermişti.