Irak'ta hükümet karşıtı protestolar devam ederken Irak Savunma Bakanlığı tarafından konuya ilişkin uyarı açıklaması geldi.

Irak'ta acil durum ilan edildi

Açıklamada, ülkenin egemenliğini korumak için bütün birliklere teyakkuz halinde olma çağrısında bulunuldu. Tüm birimlerin protestocular konusunda çok dikkatli olması belirtilen açıklamada, "Hükümet binaları ve ülkedeki yabancı misyonların can ve mal güvenliğini korumak için Savunma Bakanı acil durum ilan etti" denildi.

Ukrayna lideri Zelenski Rusya'daki iç karışıklık hakkında konuştu: Zayıflıkları ortada! Ukrayna lideri Zelenski Rusya'daki iç karışıklık hakkında konuştu: Zayıflıkları ortada!

Polis gerçek mermi kullandı: 8 ölü

Güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı gösterilere müdahalesi sürerken yaşanan olaylarda 8 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla Iraklı da yaralandı. Gösterilerin ağırlıklı olarak başkent Bağdat ve güney bölgelerinde sürdüğü, güvenlik güçlerinin de göstericilere zaman zaman gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği bildirildi.

Protesto bölgelerinde internet bağlantısı kesildi

Bunun yanı sıra ülkenin çeşitli yerlerinde devam eden protestolar sebebi ile merkezi hükümete bağlı bölgelerde zaman zaman internet ulaşımının da durduğu kaydedildi. Hükümet karşıtı gösterilerden dolayı ülkede sosyal medyaya erişimi de durduruldu. İnternet kesintisinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç ülkenin birçok vilayetinin etkilendiği belirtiliyor.

Sosyal medya kullanılamıyor

Hükümetten söz konusu erişim kesintisiyle ilgili henüz açıklama yapılmadı. Gösterilerden dolayı ülkede sosyal medyaya erişim de durduruldu. Hükümet, Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya mecralarına erişimi engelledi.

İşsizlik protestosu tüm ülkeyi sardı

Hükümetin kamu hizmeti konusundaki yetersizliğini ve işsizliği protesto etmek amacı ile başkent Bağdat'ta başlayan gösteriler ülkenin güneyindeki Zikar, Babil, Divaniye, Basra ve Kerkük kentlerine sıçramıştı.

Türk Dışişlerinden Uyarı: Irak'a gitmeyin

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın muhtelif vilayetlerinde devam eden gösteriler nedeniyle Türk vatandaşlarının mecbur kalmadığı sürece olayların yaşandığı bölgeye seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

"Kalabalık yerlerde bulunmayın"

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Başkent Bağdat dahil olmak üzere Irak'ın muhtelif vilayetlerinde 1 Ekim 2019 tarihinden bu yana devam eden gösteriler nedeniyle vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde bu aşamada olayların yaşandığı bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları, halihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise Irak makamlarınca yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları tavsiye edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Irak'ta bulunan Türklere çağrı

Ayrıca bakanlık, durumdan etkilenen ve yardıma ihtiyacı olabilecek Türk vatandaşları ile Irak'taki yakınlarına ulaşamayan vatandaşların Konsolosluk Çağrı Merkezine (+90 312 292 29 29) ilave olarak T.C. Bağdat Büyükelçiliğine +964 790 190 94 06 numaralı telefondan ve [email protected] e-posta adresinden doğrudan ulaşabileceklerini belirtti.