İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünkü parlamentoda muhalefet partileriyle hareket eden 21 milletvekilini Muhafazakar Parti'nin parlamento grubundan ihraç etti.

Boris Johnson parlamento yenilgisinden sonra 21 milletvekilini ihraç etti

Parlamento dün Brexit oylaması için bir araya gelmiş, bu kritik oylama Johnson'ın aleyhine sonuçlanmıştı. Johnson'ın parlamentoda aldığı ilk kritik yenilgi oldu. Bu oylama sonucunda parlamentonun gündemini belirleme yetkisi hükümetten alınarak milletvekillerine verildi. Johnson, parlamentoda muhalefet partilerinin lehine duruş sergileyen 21 milletvekilini ihraç kararı aldı. Oylamada bir milletvekilinin Liberal Parti'ye geçmesi sonucu hükümet çoğunluğunu kaybeden Boris Johnson, son hamlesiyle parlamentoda tamamen zayıfladı. 

ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü

Winston Churchill'in torunu Sir Nicholas Soames de parlamento grubundan ihraç edildi

Eski Maliye Bakanları Ken Clark ve Philip Hammond, eski Adalet Bakanı David Gauke ve Winston Churchill'in torunu Sir Nicholas Soames de ihraç edilen 21 milletvekili arasındaydı. Vekiller, ihraç edildiklerini telefonla öğrendi. Muhalefet partilerinin ilk hamle olarak, ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılmasını önleyecek bir yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'ndan geçirmeye çalışmaları bekleniyor. 

Muhalefet ne istiyor?

Avam Kamarası yasama işlemlerini bugün tamamlarsa, tasarı parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası'na geçecek. Buradaki süreç de hızla tamamlandıktan sonra Cuma günü yasalaşacak. Söz konusu yasa, İngiltere ve AB arasında bir Brexit anlaşmasına varılamaması durumunda hükümeti anlaşmasız ayrılık yerine AB'den yeni erteleme istemeye mecbur bırakacak şekilde formüle edilecek.