Seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla sokakların hareketlendiği Bolivya'da ordunun istifa çağrısının ardından görevi bırakan Devlet Başkanı Evo Morales, Meksika'nın tanıdığı sığınma hakkını kabul ederek bu ülkeye gitti.

Halk ayaklanması sürüyor

Morales, Meksika Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla ülkesinden ayrılırken Bolivya ordusu da başkent La Paz'a doğru yürüyüşe geçen yerli halkları ve sokak olaylarını bastırmak için devreye gireceğini duyurdu.

"Yakında geri döneceğim"

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Morales, Meksika tarihinin sosyal demokrat ilk Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador hükümetine sığınma hakkı için teşekkür etti ancak siyasi nedenlerle ülkesinden ayrıldığı için üzgün olduğunu belirtti. "Yakında daha büyük bir güç ve enerjiyle geri döneceğim" ifadelerini kullanan Morales, ülkesinin silahlı güçlerini ise "Ekonomik gücü elinde bulunduran neoliberal politikacılar adına demokrasi, adalet, barış ve eşitlik isteyen halka baskı uygulamakla" suçladı. Bolivya'nın ilk yerli lideri olan Morales, 14 yıldan bu yana devlet başkanlığı koltuğunda oturuyordu. Morales bir diğer paylaşımında ise, "Darbe sonrasi ilk gecemdi. Bana kapısını açan Cochabamba Tropic Derneği'ne teşekkür ederim" ifadelerine yer verdi.

Modern Kölelik Endeksi'nde zirvedeyiz! Türkiye ilk beşe girdi Modern Kölelik Endeksi'nde zirvedeyiz! Türkiye ilk beşe girdi

Savunma Bakanı, ordu lehine istifa etti

Bolivya Silahlı Kuvvetler Komutanı Williams Kaliman ise polisin güvenliği sağlamak için ordudan yardım talebine olumlu yanıt verdiklerini duyurdu. Yerli halklar ve Morales destekçilleri, farklı kentlerden yola çıkarak başkent La Paz'a doğru yürüyüş başlatmışlardı. Savunma Bakanı Javier Zavaleta ise silahlı kuvvetler içindeki birliği sağlamak adına istifa ettiğini bildirdi. Bolivya'nın Meksika'daki elçilik binasında da çok sayıda hükümet görevlisinin bulunduğu bildirildi.

Çatışmalarda 4 kişi yaşamını yitirdi

20 Ekim'de, Morales'in dördüncü kez seçildiği devlet başkanlığı seçimlerinde usulsüzlük iddiaları üzerine sağ muhalefet, gösterilere başlamıştı. ABD'nin başını çektiği Amerikan Devletleri Örgütü'nün usulsüzlük tespit edildiği yönündeki raporunun ardından Morales seçimleri tekrarlama kararı almış ancak ordunun istifa çağrısının ardından görevi bırakmıştı. Yaşanan çatışmalarda şu ana kadar en az 4 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Bolivya sokaklarından çatışma görüntüleri:

Darbeye karşı sokağa çıkanlara ser müdahale

Bolivya'dan Morales yanlılarının şiddete uğradığı haberleri geliyor. Morales, El Alto'da "Darbeye karşı sokağa çıkanlara silahlı güçlerin saldırısı sonucunda bir kız çocuğu da dahil olmak üzere yaşamını yitirenlerin olduğunu" duyurdu.