RTÜK'e online dizi-film platformlarına denetim yetkisi veren yönetmelik, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin uygulamaya konmasıyla birlikte Netflix'in Türkiye için uyguladığı ilk sansür de gerçekleşti.

İlk sansür fragmana geldi

Webtekno'dan Eray Kalelioğlu'nun haberine göre; El Camino: A Breaking Bad Movie isimli film için tanıtım fragmanı hazırlayan Netflix, filmin Türkiye için oluşturulan fragmanında sigarayı göstermiyor.

Yukarıdaki fotoğrafta da açıkça görülebileceği gibi sol tarafta yer alan global fragmandaki sigara, Türkiye'deki fragmanda bulunmuyor. Bu da Netflix'in, Türkiye'deki sansür uygulamasını başlatmış olduğunun bir göstergesi.

RTÜK denetimine takılmamak için sansür

Yaklaşık iki ay önce Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle RTÜK'e, online dizi-film platformlarını denetleme yetkisi getirildi. Bu yönetmelik kapsamında RTÜK'e, bu platformlarda yer alan içeriklere müdahale hakkı tanındı. Ayrıca yönetmelik kapsamında bu tür platformların RTÜK'ten lisans alma zorunluluğu da getirildi.

Sigarayı sansürlediler

Yeni düzenlemenin sansür getireceği tartışmalarının gölgesinde eylül ayında uygulanmaya başlanan RTÜK denetimi, Netflix'in Türkiye için ilk sansür uygulamasını yapmasına neden oldu. Bir dönemin efsaneleşmiş dizilerinden biri olan Breaking Bad'in devamı niteliğinde olan El Camino: A Breaking Bad Movie filminin fragmanında, sigaranın sansürlendiği ortaya çıktı.

Türkiye için ayrı fragman hazırlandı

Türkiye'de 1,5 milyon abonesi bulunan Netflix, bu filmin fragmanı için iki farklı fragman hazırlamış durumda. İki fragman birbirinden tam anlamıyla farklı olmasa da, Türkiye için hazırlanan fragmanda ilginç bir detay yer alıyor.

El Camino: A Breaking Bad Movie global fragman

Prof. Dr. Naci Görür'den 'Büyük İstanbul Depremi' için uyarı! Tarih ve büyüklük verdi! Prof. Dr. Naci Görür'den 'Büyük İstanbul Depremi' için uyarı! Tarih ve büyüklük verdi!

Fragmanın 26. saniyesine dikkat

Bu kısa fragmanlar, ilk bakışta aynıymış gibi görünüyor olabilir. Ancak tanıtım videolarının 26. saniyesinde yer alan ince bir fark, Netflix'in Türkiye için uyguladığı sansürü gözler önüne seriyor.

El Camino: A Breaking Bad Movie Türkiye fragmanı

Netflix'ten sansür açıklaması: Fragmanda var, filmde yok

Netflix Türkiye, konuyla ilgili kısa sürede açıklama yaptı. Netflix Türkiye sansür için bir açıklama yayınlayarak konuya açıklık getirdi. Sansürün yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarda olduğunu belirten şirket, filmin yayınlandığında kesintisiz şekilde izleyici ile buluşacağının altını çizdi.

Netflix'ten Türkiye'deki fragmana uygulanan sansür ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek."