Geçtiğimiz yıllarda basın ve kamuoyunun yarattığı baskıyla arttırılan denetimler, sahte can yeleklerinin satılması konusunda yetkilileri önlem almaya yönlendirmiş, art arda gelen baskınlarla çok sayıda ürüne el konmuştu. Türkiye’nin gündemini sık sık sarsan mülteci ve göçmen ölümlerinde, başrol etkenlerinden biri olan bu ürünler şu sıralar el altından satılmaya devam ediyor. Basmane’de pek çok dükkanda hala bulunabilir nitelikte olan can yelekleri, satılıcılar tarafından gizlilik içinde pazarlanıyor. Geçmişte dükkanların önünde açıkça sergilenen ürünler, şu sıralar sadece arayanın bulabileceği şekilde teşhir ediliyor. Çevredeki vatandaşlardan alınan bilgiye göre, yetkililerin yaptıkları baskınlar sonucu ürün satışlarının el altından yapılmaya başladığı, mültecilerin yaşadığı otel ve evlere toptan olarak da dağıtıldığı öğrenildi.

20 LİRAYA SATILIYOR
Ege Telgraf'tan Utkucan Akkaş'ın haberine göre, Göçmenlerin, yeni bir hayat umuduyla denize açılırken ihtiyaç duyduğu bu yeleklerin kentte hala ticareti devam ediyor. Kendi başına bir sektör haline gelen sahte can yelekleri Basmane’de 20 ile 50 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor. Dükkan sahipleri, ürünlerin ücretleri konusunda büyük indirimlerde yapıyor. Ürünlerin lisanslı ve faturalı olduğu konusunda müşteriye garanti veren satıcılar, 50 lira olarak açıkladıkları can yelekleri için yapılan kısa bir pazarlığın ardından fiyatı 20 liraya kadar indiriyor. Diğer yandan satıcılar, mültecilere değil deniz sevdalılarına hizmet ettiğini söylese de dükkanlarda alışveriş yapan kişilerinin pek çoğunun mülteci olması dikkat çekti.

Ankara'nın estetik harikası Creating Aesthetics, yeni yerinde kapılarını açtı! Ankara'nın estetik harikası Creating Aesthetics, yeni yerinde kapılarını açtı!

“SADECE BENZİYOR”
20 ile 50 lira arasına satılan bu yeleklerin hayat kurtarmak bir yana ölüme kapı açtığını söyleyen uzmanlar satılan ürünlerin can yeleği olmadığının altını çizdi. Uzun süredir lisanslı denizcilik ürünleri satışı yapan Yavuz Savut, bu ürünlerin satışıyla ilgili yaptırımların yerine getirilmediğini hatırlattı. Söz konusu yeleklerin yüzdürme yardımcısı olduğunu belirten Savut, “Gerçek lisanslı can yeleklerinin fiyatı 250 liradan başlıyor. Ve içlerinde yüzebilir yatılmış özel ürünler var. Ancak diğer ürünlerin içine çanta kumaşı ve kıymık denilen süngerler dolduruluyor. Sadece görüntüleri can yeleğine benziyor. İnsanlarda çaresizlikten bunlara sarılıyor ama ölümleri artırıyor ancak” dedi.