Nüfus, bir ülkede ya da bir yerde yaşayan insanların toplamını yalnızca bir sayısal bilgi olarak ifade eder. Nüfuz ise bu insan sayısının etkisini ve gücünü ifade eder.

Alkol fiyatlarına dev zam! Alkol fiyatlarına dev zam!

TDK'ya göre nüfus ve nüfuz ne demek?

Nüfus, bir nicel değerdir. Nüfus nicel bir değer olduğu için kalite ve faaliyet içermez. Nüfuz ise nitel bir değerdir. Nüfuz kalite ve faaliyet demektir.

Türk Dil Kurumu'na göre 'nüfus'un 3 anlamı vardır:

1) Kişi (Örnek: Burada beş nüfus var.)

2) Bir ülkede, bir bölgede, bir evde belirli bir anda yaşayanların oluşturduğu toplam sayı, popülasyon

3) Ortak bir özellik gösteren kimselerin bütünü. (Örnek: Tarım nüfusu. Gecekondu nüfusu.)

Türk Dil Kurumu'na göre 'nüfuz'un 2 anlamı vardır:

1) İçine geçme

2) Söz geçirme, güçlü olma, erk. (Örnek: Birbirlerinin servetlerini, nüfuzlarını, rütbelerini, kabiliyetlerini bilirlerdi. / Abdülhak Şinasi Hisar)

Nüfus ile nüfuz arasındaki fark nedir?

Nüfus ile nüfuz arasında bağ yoktur. Nüfusu çok olanın nüfuzu da çok olur diye bir kural yoktur. Nüfus, yetişmiş, eğitimli ve günümüzün şartlarına uygun donanımlı insanlardan oluşmuyorsa, esasında bir güç değil, bir yüktür.

Nüfuz için nitelikli nüfus şart  

Nüfus; üretken, çalışkan, donanımlı ve yetişmiş ise ve katma değer üretiyorsa, bu bir nüfuzdur. Yoksa yalnızca bir nüfustur. Başlı başına bir nüfus çok da anlamlı değildir. Öyleyse, nüfusun anlamlı kılınması için insanımızın yetiştirilmesi gereklidir. Ülkemizin dünyada bir güç ve nüfuzlu olması için, nüfusun nitelikli insanlardan oluşması ve bu nitelikli insanların aynı hedefe doğru yönlendirilmesi gerekir.