Kediler bazı yiyecekleri çok severler fakat kedilere zarar veren yiyecekler listesi oldukça kabarıktır. Örneğin kedinin bir ton balığına verdiği abartılı yeme isteği görmeyeniniz yoktur. Buna karşın ton balığı kediler için zararlıdır. Ve bazı içeceklerin bir damlası bile kedinizi komaya sokabilir.

Neyse ki burada yine bilgi hayat kurtarıyor. Kedilere zarar veren yiyecekler listesini sizler için hazırladık. Listeyi sosyal medya hesaplarında paylaşarak sayısız kedinin hayatını kurtarabilirsiniz.

1- Ton Balığı

Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi! Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi!

Listenin hayati olarak ilk sırasında olmasa da, kedinizin asla kayıtsız kalamadığı bir yiyecektir. Kedinize ton balığı yedirmeyin. İnsanlar için hazırlanmış olan konserve ton balıkları kedinizin beslenmesi için gerekli olan birçok besin maddesine sahip değildir. Ayrıca kedinin çok fazla ton balığı yemesi, kedide cıva zehirlenmesine yol açabilir.

2- Soğan-sarımsak
Toz haline getirilmiş, çiğ, pişmiş ya da kurutulmuş olsun kedinize soğan yedirmeyin. Soğan kedinin kan hücrelerini parçalayabilir ve kansızlığa yol açar. Çok küçük oranda soğan kediler için belki ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da kedinin çok fazla soğan yemesi soğan zehirlenmesine yol açar. Ayrıca soğan ve sarımsak kedide mide ve bağırsak hastalıklarına yol açar.

3- Süt ve süt ürünleri
Belki de birçok insanın bildiği bir konu ancak yine vurgulamakta fayda var. Kedilerin büyük bir çoğunluğu laktozu sindiremez. Dolayısıyla kediye süt ve süt ürünleri vermek zararlıdır. Kediye süt ve süt ürünleri verirseniz kediniz ishal olabilir.

4- Alkol
Bira, likör, şarap ve alkol içeren yiyecekler kedinin sağlığını hayati tehlikeye varan oranda bozar. Alkol, insanlarda olduğu gibi kedilerde de aynı etkileri yaratır ancak yarattığı hasarın süresi kedilerde hemen görülür. Sadece 2 çay kaşığı viski kediyi komaya sokar ve daha fazla viski kediyi öldürebilir. Alkolün derecesi ne kadar yüksek olursa kedi için hayati risk o kadar fazladır.

5- Üzüm ve kuru üzüm
Bu bir ziyafet gibi gözükse de kediye üzüm yedirmeyin.  Nedeni o kadar da açık olmasa da, üzüm ve kuru üzüm yiyen kedide böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkabilir. Az vermek de iyi bir fikir değil, çünkü az yemesi de hastalığa davetiye çıkarabilir. Kedi üzüm yerse sürekli kusabilir ya da hiperaktivite oluşabilir. Her kedide olumsuz etkisine rastlanmasa da üzüm ve kuru üzümü kedilerin ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

6- Kafein
Kediler için kafein ölümcül sonuçlara yol açacak bir maddedir ve kafein zehirlenmesinin kediler için panzehiri yoktur. Kafein zehirlenmesi yaşayan kedi huzursuzlaşır, hızla nefes alıp verir, kedide kap çarpıntısı yaşanır ve kasları titrer. Dolayısıyla kediye, kahve, kakao ve çikolata verilmemelidir. Bir diğer kafein içeren gıda olan çay kedi için zararlıdır. Buna ek olarak bazı soğuk algınlığı ilaçlarında ve ağrı kesicilerde de kafein bulunacağından dikkatli olmanız gerekir.

7-  Çikolata
Kediye çikolata yedirmeyin. Çikolata kediler için ölümcül sonuçlara yol açabilir. Her türlü çikolatanın içinde teobromin denen zehirli madde bulunur. Kediler için en tehlikeli çikolata türleri bitter ve şekersiz çikolatalardır. Kediler çikolata yerse kedilerin kalp ritmi bozulabilir, titreyebilir,  nöbet geçirebilir ve ölebilir.

8- Parça kemik ve kemikteki yağ
Sofra artıkları olarak genellikle ortaya çıkan kemik ve yağ gibi yiyecekler kedilerde kusma, ishal ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca parça kemik yiyen kedi boğulma sorunu yaşayabilir.

9- Çiğ yumurta
Kediye çiğ yumurta yedirmeyin. Çiğ yumurta kediler için 2 probleme yol açar. Çiğ yumurtanın içinde bulunan salmonella ve E.coli gibi bakteriler kedilerde gıda zehirlenmesi durumuna yol açabilir. İkinci sorun ise çiğ yumurta beyazının içinde bulunan avidin, B Vitamini biotin emilimini engelleyebilir. Bu durum da kedide kürk ve deri problemleri sorununa yol açabilir. Peki, kedi haşlanmış yumurta yiyebilir mi? Cevap evet, yedirebilirsiniz.

10- Çiğ et ve balık
Kediye çiğ et ve çiğ balık yedirmeyin. Aynı yumurtada olduğu gibi çiğ et ve balıkta kediyi zehirleyecek bakteriler bulunabilir. Bunun yanında, çiğ balıkta bulunan bir enzim, kedi için gerekli bir B vitamini olan tiamine zarar verir. Kedilerde tiamin eksikliği ciddi nörolojik sorunlar oluşmasına yol açabilir ve bu durum komayla sonuçlanabilir.

11- Köpek maması
Kedinin bir parça köpek maması yemesi zararlı değildir. Ancak köpek maması kedi maması yerine geçmez. Köpek maması ile kedi maması benzer içeriklere sahip olmakla birlikte kedi mamaları hem daha fazla protein hem de vitamin ve yağ asitleri içerir. Düzenli bir şekilde köpek maması yiyen kedi ciddi ölçüde yetersiz beslenmiş olur.

12 – Karaciğer
Kedinin az miktarda karaciğer yemesi sorun oluşturmaz. Buna karşın kedi çok karaciğer yerse A vitamini zehirlenmesi yaşanabilir. A vitamini zehirlenmesi kedinin kemiklerini ciddi oranda etkiler. A vitamini zehirlenmesi belirtileri arasında deforme olmuş kemikler, dirsek ve omuzda kemik büyümeleri ve kemik erimesi bulunur. Ayrıca kedilerde A vitamini zehirlenmesi ölüme yol açabilir.

13- Aşırı ödül maması yemek
Aşırı ödül maması yemek obezite ve şeker hastalığına yol açabilir.

14- Ekmek hamuru
Pişmeden önce hamur mayanın etkisiyle şişmeye başlar. İşte bu durum tam da kedinizin midesinde oluşabilir. Kedinin midesinde şişen hamur karnını gerebilir ve şiddetli ağrıya yol açabilir. Ayrıca hamurla etkileşime giren maya kedide alkol zehirlenmesine yol açabilecek derecede alkol üretebilir.

15- Şeker ve sakız
Ksilitolle tatlandırılmış hiçbir şeyi kedinize vermemeniz gerekir. Ksilitol genellikle diş macunu, şeker, sakız ve unlu mamullerde bulunur. Ksilitol vücutta dolaşan insülinin artmasına yol açar ve kedinin kan şekerinin düşmesine ve karaciğer yetmezliğine yol açar. Ksilitole maruz kalan kedinizin kusma, uyuşukluk ve dikkat kaybı yaşayıp yaşamadığına dikkat edin. Karaciğer yetmezliği hastalığının vücuda yerleşmesi sadece birkaç gün sürer.

16- İnsanlar için verilen ilaçlar
İnsan ilaçları kedilerde zehirlenmeye yol açar. İlacın prospektüsünde çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz yazar, bu durum kediler için de geçerli. İlaçlarınızı kedilerin ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Veterinerin tavsiye etmediği hiçbir ilacı kediye vermeyin. Ağrı kesiciler ve soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan asetaminofen ve ibuprofen kediler için ölümcül olabilir.

Bunun dışında kedilere zararlı yiyecekler şöyle:
16- Bebek maması
17- Turunçgil yağı
18- Enerji içecekleri
19- Macadamia yağı
20- Fıstık ezmesi
21- Tuz
22- Şeker
23- Tütün
25- Demir içeren insan vitamin takviyeleri
26- Küflü yiyecekler
27- Cennet Hurması
28- Kola
29- Fasülye
30- Avokado (İçindeki persin maddesi kediye zararlıdır.)
Tavsiye edilmeyen gıda maddeleri:
# Mantarlar (Yedirmeyin gitsin)
#Ekmek (Aşırıya kaçmayın)
#Patates (Aşırıya kaçmayın)
#Fındık (Yedirmeyin, boğazına kaçabilir)
#Elma (Aşırıya kaçmayın)
 

Sonuç:
Kediler etoburdur ve ete ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kedinize verdiğiniz kedi mamasıyla ilgili veterinerinizden tavsiye alın. Peki, kediler ne yer? Kedilere zararlı yiyecekler listesini dikkate aldıktan sonra, ara sıra pişmiş kemiksiz kırmızı et veya esmer pirinç kediniz için güzel bir menü olabilir. Ancak sıklıkla vermeniz tavsiye edilmez.

Bonus:

Kediniz yememesi gereken gıdaları yerse…
Kediniz yememesi gereken gıda maddeleri yediğinde öncelikle kedinin gıda maddesini ne kadar yediğini tespit etmeye çalışın. Bazı gıda maddelerinin az tüketildiğinde kedilerde sağlık sorunu oluşturmadığını yukarıda belirtmiştik. Buna karşın endişenizi gideremiyorsanız veteriner hekime başvurun.

Kedi zehirlenmesi belirtileri görülüyorsa kedinizi derhal veterinere götürmeniz gerekir. Bunun yanında acil müdahale olarak kedi kusturma dahi gerektiren bir dizi işlem yapmanız gerekebilir. Hareketlerinizi veteriner hekiminizin direktifleri doğrultusunda şekillendirmeniz gerektiğini unutmayın.
Kaynak: https://www.kedilikler.com/kedilere-zarar-veren-yiyecekler/