İnsan olarak kendimizi kaybettiğimiz ve öfkeden deliye dönüp olumsuz tepkiler verdiğimiz zamanlar oluyor. Sonunda pişmanlık duysak da bu duygunun önüne geçemiyoruz.

Peki ya hayvanlar aynı duyguyu yaşamıyor mu? Elbette yaşıyorlar. Elbette kediler de sinirleniyor. Ve kedinin öfkesi gerçekten de oldukça tehlikeli olabiliyor (Bunu ancak yaşayanlar bilir)

Yapılan araştırmada insanların sinirli oldukları esnadaki beyin kimyaları ve çalışma sisteminin aynısı hayvanlarda da görünüyor.

HER HAYVANDA ÖFKE VAR

Kedilikler.com'da yer alan makaleye göre, ayvanlar elbette yavaş akan bir trafik nedeniyle veya beklenenden fazla gelen elektrik faturasına sinirlenmiyor ama onları sinirlendiren farklı sebepler var. Biyoloji profesörü David Anderson yaptığı araştırmada hayvanlarda bazı içsel süreçler öfkeye yol açabiliyor. Anderson neredeyse her hayvan türünde bir öfke mekanizmasının olduğunu söylüyor.

Hayvanlar ve insanlar arasındaki en önemli farkın ise insanlarda duygusal patlamaları yatıştıran beyin akımlarının olması.

Peki kedileri en çok ne sinirlendirir? Bunu da sizin için biz derledik.

Kediler acı çektiklerinde sinirli olurlar

Kediler acı çektiklerinde sinirlenirler. Bir yaraları varsa ve bu noktaya dokunmamızı istemezler. Bir kedinin kuyruğuna yanlışlıkla basmanız sonucu bacağınızda oluşan tırmık izleri de bunun bir kanıtıdır.

Kedinizin korkması onu sinirli yapabilir

Korkmuş bir kedinin vücut dilinden neler hissettiğini anlamanız çok zor değildir. Kediniz daha büyük görünmek için karnını yukarı çeker, kendisini yana döndürür ve kuyruğunu yukarı kaldırır. Kulaklarını arkaya yatırır, tıslamaya başlar ve dişlerini gösterir. Bu durumdaki bir kediye yaklaşmak öfke dolu bir tepkiyle karşılaşmanıza neden olabilir. Bu kedinizin sizi sevmediği anlamına gelmez sadece panik anında gösterdiği bir tepkidir.

Hormonlar kedinizin sinirli olmasına sebep olabilir

Kısırlaştırılmamış bir kedi daha agresif tepkiler gösterebilir. Erkek kediler, etrafta dişi bir kedi olduğunda diğer erkek kedilerle kavga etme eğilimindedir. Eğer kavga eden iki kedi görürseniz onları ayırmak gibi bir hata yapmayın. Aksi takdirde iki sinirli kedinin hedefi siz olabilirsiniz.

Hüsrana uğrayan bir kedi sinirlenir

Kedisini kapalı alanda, evinde besleyenler ne dediğimizi anlayacaktır. Bir kedinin bahçede başka bir kedi görmesi ve ona cam kapı nedeniyle ulaşamaması kedinizi sinirli yapabilir. Veya kedinizin ulaşamadığı bir kuş veya mama onu sinirlendirebilir. Bu durumda kediniz sinirini en yakınındaki bir insandan veya köpekten çıkarabilir.

Stres altındaki kedi sinirlenebilir

Müzisyen Doğukan Manço hastanelik oldu Müzisyen Doğukan Manço hastanelik oldu

Eğer bir kedi stresli bir ortamda yaşıyorsa, örneğin sürekli iki insanın kavga ettiği bir evde bu kedinin psikolojisine de yansır. Bu ortamdaki kediler daha çabuk bir agresif tepki gösterir. Bu sadece kediler için değil çocuklar için de geçerlidir. Buna benzer bir ortamda yetişen çocuklar da ileride agresif kişiliklere bürünebilir.

Sinirli bir kedi bir travma nedeniyle tepki gösterebiliyor olabilir

Gülmeyin. Kediler de travma sonrası stres yaşayabilir. Kedilerin beyinleri bizimkilerine çok benzer. Bir kedinin sokakta yaşadığı hayatta kalma mücadelesi veya insan şiddeti kediyi daha agresif yapabilir. Bu durumu çözmek için tabii ki veterinerinizin tavsiyesine uyarak yatıştırıcı ilaçlar bir tedavi yöntemi olabilir.

Kimyasal dengesizlik kedinizi sinirli yapabilir

Kediler de insanlar gibi psikiyatrik sorunlar yaşayabilir. Kedinizin depresyonda olması veya stresli olması veterinerinizi tavsiyesiyle kullanacağı ilaçlarla önlenebilir.