Türkiye'nin en büyük toptancı çarşılarından İstanbul Toptancılar Çarşısı'nda (İSTOÇ) kavanoz kapakları yok satıyor. Çarşı esnafı, satışa çıkardıkları kapakların yarım saat içerisinde tükendiğini söyledi. Kış aylarında domates 8 liraya, biber ise 25 liraya kadar yükselmişti. Vatandaş bu yıl tedbirini erken alınca kavanoz kapağına talep patladı.

İSTOÇ da bile kavanoz kapağı kalmadı

Son günlerde birçok kentte vatandaşlar kavanoz kapağı bulmakta güçlük çekiyor. Kış günlerinin yaklaştığı şu günlerde evlerde salçalar, reçeller kaynatılıyor, turşular hazırlanıyor. Eski kavanozlar tekrar tekrar kullanılsa da içi hava almasın diye kapağını yenilemek icap ediyor. Bu nedenle de kavanoz kapakları yok satıyor. Türkiye'nin en büyük toptancı çarşılarından İstanbul İSTOÇ'ta kavanoz kapağı bulmak hiç kolay değil.

Tokat'tan İstanbul'a kavanoz kapağı gönderildi

16 milyon nüfuslu İstanbul'da kavanoz kapağı bulunamaması üzerine Tokat esnafı, İstanbul'a kolilerle kavanoz kapağı göndermeye başladı. Tokat'ta kavanoz kapağı 50-60 kuruştan, büyük boy kavanoz ise 1.5 liradan satılıyor.

Tokat Meydan Çarşısı esnaflarından gıda toptancısı Burak Çelik, konservelik kavanoz fiyatlarının İstanbul ve Ankara'ya göre Tokat'ta daha düşük olduğunu ifade ederek, "İstanbul'da duyuyoruz ki kavanoz kapak fiyatları çok yüksek. Ama burada öyle bir şey yok en fazla 60 kuruşa kalitesine göre kavanoz kapağı satılıyor. Büyük boy kavanoz kapağı ile birlikte 2 lira" ifadelerinde bulundu.

Binlerce kavanoz kapağı kolilerle taşındı

Tokat'ta kavanoz kapağı sıkıntısı yaşanmadığını ifade eden Çelik, "Tokat'ta şu an kavanoz kapağı temin etmek mümkün. İstanbul'a geçen haftalarda 50-60 koli kadar kavanoz kapağı otobüslerle gönderdik. Biz bu işin toptancısıyız, tırla getiriyoruz" diye konuştu.

Kavanoz kapakları internette 3 TL 95 kuruştan satılıyor

Piyasada rağbet gördüğü için esnafta kalmayan kavanoz kapakları, internet sitelerinde tanesi 3,95 liradan satılıyor. İstanbul başta olmak üzere büyük illerde kavanoz kapağı sıkıntısı yaşanırken, bazı satıcılar internet üzerinden kavanoz kapaklarını tanesi 3,95 liradan satıyor. Kavanoz kapaklarının esnaftaki satış fiyatları ise 40 kuruş ile 1 TL arasında değişiyor.

Esnaf dükkan kapılarına uyarı yazısı astı

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan birçok iş yerinde de kavanoz kapağı kalmadı. Vatandaşlardan gelen yoğun talep sonrası iş yeri sahipleri, iş yerlerinin girişine "Kavanoz ve kavanoz kapağı kalmamıştır" yazısı astı.

Kavanoz kapağına talep artınca fiyatlar uçtu

Konserve hazırlığı yapan vatandaşlar ise kentteki tüm züccaciyeleri teker teker dolaşarak kavanoz kapağı arıyor. Kapak bulmakta güçlük çeken vatandaşlar, her yıl çok ucuza aldıkları kavanoz kapaklarının bu yıl hem pahalı olduğunu hem de bulunmadığını söyledi.

İş yeri sahipleri ise vatandaşlardan gelen talebin geçen yıllara oranla artması sonucunda kavanoz kapaklarının tükendiğini ifade etti.

"Vatandaşın mağdur olması bizi üzüyor"

30 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen züccaciye işletmecisi Ömer Ayaz, ilk defa kavanoz kapağının bitmesi ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, "Bu durumdan dolayı biz de mağduruz. 30 yıldır ben bu işi yapıyorum. 30 yıldır böyle bir şey yaşanmadı.

"Sabahtan beri geziyorum, bulamadım"

Eşinin kavanoz kapağı istediğini ancak hiçbir yerde bulamadığını ifade eden Abubekir Arar isimli vatandaş ise "Bize de bazen kavanoz kapağı lazım oluyor. Esnaf arkadaşlardan alıyorduk. Şu an da almaya geldik. 'Yok' diyorlar.

Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi! Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi!

"Eskiden rahatça bulunabiliyordu"

Eskiden gelip alıyorduk, daha da ucuza veriyorlardı. Şimdi hem pahalı hem de yok. Sabahtan beri geziyorum, bulamadım. Şimdi burada bekliyorum. Gelirse alacağım. Bakalım ne olacak" şeklinde konuştu.

Bloomberg İstanbul'da kapak arıyor

Büyük şehirlerde yaşanan kavanoz kapağı kıtlığı, ABD'li haber kanalı Bloomberg'de konu oldu. "Kavanoz kapağında yaşanan sıkıntı, Türkiye ekonomisi hakkında ne diyor?" başlıklı haberde, Türkiye'nin son 1-2 yılda dövize bağlı ekonomik kriz yaşadığı belirtildi. İşçi kesimin yer aldığı Güngören'de bir esnafla konuşan Bloomberg muhabiri, 30 yıldır ilk defa kavanoz kapağı kıtlığı yaşandığını, günlük 5 bin kavanoz kapağı satıldığını ve stokların tükendiğini aktardı. Bloomberg'in konuyla ilgili haberine buradan ulaşabilirsiniz.