Cengiz İnşaat'ın projesi kapsamında taş ocağı açılmak istenen alana giden İkizdereliler kesime itiraz ederken, köy muhtarı kaymakam ile görüşmeye gitti. Çalışma yapılan alana çok sayıda jandarma ekibi gelirken, halkın iş makinesinin çalışma alanına geçişine izin verilmedi.

ikizdere rize

"ŞİRKET YETKİ BELGESİNİ GÖSTEREMİYOR"

O anları cep telefonuyla kaydeden bir İkizdereli, "Orada tek bir makine var. Yol açmaya çalışıyor. Önce yol açacak. Fakat şirket yetkilileri de ellerinde herhangi bir izin belgesi olmadığı gibi, orman kesimi yapmak için izin belgesi olup olmadığını da gösteremiyor. Dolasıyla kaymakamın ne diyeceğini bekliyoruz. Daha sonra bir ormandan, sağdan soldan bir şekilde olay yerine intikal edeceğiz. Onun için de şu anda beklemedeyiz" dedi. 

ikizdere rize

"TOZ FABRİKASI DEĞİL ÇAY FABRİKASI İSTİYORUZ"

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkanı Ziya Yıldırım ise şu açıklamayı yaptı: "Bu çalışmaları kabul etmiyoruz. Bizler doğamızı, suyumuzu, toprağımızı korumaya devam edeceğiz. Talebimiz açık, taş ocağı değil bölgede istihdamı artıracak çay fabrikası kurulmasını istiyoruz. Toz fabrikası değil. Burası biyoçeşitlilik açısından çok önemli bir bölge. Korunması lazım. Bizler tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Taş ocağı geçimimizi olumsuz etkiler. Bölgemizdeki yaylaların, derelerin turizmle kalkındırılmasını, canlandırılmasını istiyoruz. Taş ocağının bize katacağı yalnızca toz, toprak."

ikizdere rize

Peki neden bu vadi yok edilmek isteniyor ?

Ankara'nın estetik harikası Creating Aesthetics, yeni yerinde kapılarını açtı! Ankara'nın estetik harikası Creating Aesthetics, yeni yerinde kapılarını açtı!

Rize İyidere’de yapılması planlanan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle geçen hafta İşkencedere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alınması üzerine bölge halı harekete geçti. Cengiz inşaat tarafından vadiye yapılmak istenen taş ocağını engellemek isteyen köylüler, vadinin girişine çadır kurup nöbete başladı. İkizdere Dernekler Federasyonu da taş ocağına karşı mücadele için 1 Nisan’da yöre halkını vadide toplanmaya davet etti.

rize ikizdere dağ horozu

İkizdere ilçesinin Gürdere ve Cevizlik köyleri arasında yer alan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı açıklama yapan federasyon, vadinin halka ait olduğunu belitti. Açıklamada, “İkizdere florasıyla, ormanı yaban hayatıyla, deresi balığıyla, dedelerin ninelerin mezarlarıyla, köyleri meraları yaylalarıyla İkizdere halkına aittir. Daha önce HES projelerinin vereceği zararları önceden görerek karşı çıkmıştık ve bugün haklılığımız ortaya çıkmıştır. Yeniden İkizdere'mize zarar verecek olan bir rant, çıkar ve doğa katliamı olan taş ocağı projesiyle karşı karşıyayız buradan yetkililere sesleniyoruz, yaşam alanlarımızı yok edecek olan bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir. İkizdere’de taş ocağı istemiyoruz ve izin vermeyeceğiz” denildi.

işkencedere vadisi haber