National Geographic ve Finish'in iş birliğiyle hazırladığı 25 Litre belgeseli, son günlerin en çok konuşulanları arasında yerini aldı. 25 Litre belgeseli konusu, susuzluk teması üzerine kurulu. Belgesel, gerekli önlemler alınmaması halinde yaşanacak susuzluk senaryosunu içeriyor. Suyun önemine ve dikkatli kullanılması gerektiğine vurgu yapan 25 Litre belgeselinin konusu ve detayları haberimizde yer alıyor. Belgeselde ünlü oyuncu Özge Özpirinçci ve şarkıcı Gökhan Özoğuz su kıtlığı konusunda farkındalık yaratıyor.

25 litre, suyun dikkatli kullanılması gerektiğine değiniliyor

Belgesel, yakın bir gelecekte dünya genelini etkileyecek olan susuzluk krizini içeriyor. Nüfus artışı, iklim değişikliği, tekrarlayan kuraklık, hızlı şehirleşme gibi etkenler sebebiyle susuzluğun ülkeyi ve dünyayı etkilediğine değiniliyor. Belgeselde, tarihçi Profesör Doktor İlber Ortaylı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Levent Kurnaz gibi bilirkişiler de yer alıyor.

İstanbul'da kişi başı günlük 190 litre su harcanıyor

İstanbul'da "Sıfır Günü" olarak adlandırılan kriz sürecini işleyen belgesel, şuanda İstanbul'da kişi başı günlük 190 litre su harcandığını, Sıfır Günü sonrası bunun 25 litre olacağı anlatılıyor. Belgeselde ünlü şarkıcı Gökhan Özoğuz, kendi su ayak izini hesapladı. "Türkiye'nin yarınlarına su kalması için bugünden harekete geç" dedi.

Su ayak izi nedir?

Buna göre, diş fırçalarken 6 litre,sifona bastığında 15 litre, bir makine bulaşığın elde yıkanması halinde 103, makinede yıkanması halinde 9 litre su harcanıyor. Bulaşığı sudan geçirmek ise 57 litre suyun harcanmasına sebep oluyor. Belgeselde İstanbul halkı, susuzluğun ilanı üzerine günde 25 litre su ile hayatta kalmaya çalışıyor. 

Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi! Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi!

Tasarruf ile susuzluğu engellemek mümkün

Gökhan Özoğuz, bir gününü 25 litre ile geçirmeye çalışıyor ancak başarılı olamıyor. Öte yandan, belgeselde su nedeniyle hırsızlık ve şiddet vakalarının yaşanacağına da değiniliyor. Belgeselde, ufak değişikliklerle tasarruf hamleleri yapılabileceği, böylece Sıfır Günü'nün önüne geçilebileceği anlatılıyor.