ABD, 2020 Başkanlık Seçimleri'ne hazırlanırken Facebook ve diğer sosyal ağların Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasındaki yalan ve yanlış ifadeleri görmezden gelmesi ülkede gündem olmuştu. Twitter, senatodaki diğer adayların ve muhalefet kanadının sıklıkla eleştirdiği bu duruma karşı eyleme geçmeye karar verdi.

"Tüm siyasi reklamları durduruacağım"

Twitter CEO'su Jack Dorsey, dün paylaştığı bir Tweet dizisi ile siyasi reklamlara Twitter'da yer vermeyeceklerini açıkladı. Küresel olarak tüm siyasi reklamları durduracaklarını belirten Dorsey, politik mesaj erişiminin satın alınması değil kazanılması gereken bir şey olduğunu vurguladı. 

"Bunlar insalara zorla gösterilmemeli"

Siyasi mesajların insanların bir hesabı takip etmeye ya da retweet'lemeye karar vermesiyle erişim yakaladığını dile getiren Dorsey, erişim için ödeme yapmanın, hedeflenmiş politik mesajların insanlara zorla gösterilmesi yoluyla bu karar verme sürecini değiştirdiğini belirtti.

"Milyonların hayatını etkileyebilir"

İnternet reklamcılığının ticari reklam verenler için son derece güçlü ve çok etkin bir araç olduğunu vurgulayan Dorsey, bu gücün siyasi arenaya belli oranda riskler getirdiğini, oy verme sürecini, milyonların hayatını etkileyebilecek şekilde etkilediğini söyledi.

"Doğrulanmamış yanlış bilgilendirme"

İnternette siyasi reklamların yayınlanmasının beraberinde yeni zorlukları da getirdiğini söyleyen Dorsey, makine öğrenmesi temelli optimizasyon yapan mesajlara, doğrulanmayan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekti.

"Problemlerin kökenine odaklanmalıyız"

Bu zorlukların sadece siyasi reklamları değil tüm internet iletişimini etkilediğini söyleyen Dorsey, bu durumda yapılabilecek en iyi şeyin, para almanın beraberinde getirdiği karmaşıklık ve ekstra yük olmadan bu problemlerin kökenine odaklanmak olduğunu ifade etti.

Bilim kurgu gerçek mi oluyor? ABD'de akıl almaz olay! Yapay zeka kendi komutanını öldürdü... Bilim kurgu gerçek mi oluyor? ABD'de akıl almaz olay! Yapay zeka kendi komutanını öldürdü...

Facebook'un duruşunu eleştirdi

Açıklamasında Facebook'un konu karşısındaki tavrına da gönderme yapan Dorsey, "İnsanların sistemimizle oynamasını, yanıltıcı bilgileri yaymalarını engellemek için çalışıyoruz, ama birileri bize insanları siyasi reklamlarını görmeleri için zorlamak ve hedeflemek için para ödüyorlarsa… istediklerini söyleyebilirler!" ifadelerine yer verdi.

Adayların da reklamını durduracak

Dorsey, sadece adayların reklamlarını değil aynı zamanda adayların reklamını yapan yayınların da reklamlarını durduracağını duyurdu. Dorsey, bunun yanı sıra kanunun koyucuların daha ileri görüşlü yeni yasalar ile siyasi reklamların yasal sürecini düzenlemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Siyasi reklam, ifade özgürlüğüyle alakalı değil"

Son olarak yine Facebook'un açıklamalarına gönderme yapan Dorsey, siyasi reklamların ifade özgürlüğüyle iligli olmadığını, konunun erişim için ödemek yapmak olduğunu vurguladı.