BİLİM VE TEKNOLOJİ

Türkiye'nin Wikipedia ile davasında istediği süre doldu

AİHM, 3 yıldır devam eden Türkiye-Wikipedia davasında Türkiye’den savunma istemişti. Türkiye bu savunma için mahkemeden 6 haftalık bir süre istedi. Mahkeme de bu talebi kabul etti.

Deutsche Welle’in yaptığı habere göre AİHM, Türkiye’nin Wkipedia’yaya erişim engelinden dolayı süren davada Türkiye’nin 6 hafta sürelik ek zaman talebini kabul ettiğini söyledi.

AİHM 2 Temmuz’da yapılan duruşmada Türkiye’ye savunma yapması için geçtiğimiz Perşembe gününe kadar süre tanımıştı.

AİHM, Türkiye hükümetine 24 Ekim’e kadar yanıtlanmak üzere yedi soru sormuştu.

AİHM’in Ankara’ya yönelttiği sorular içerisinde, 2015’te çıkarılan ve kamuoyunda “İnternet Yasası” olarak bilinen 5651 sayılı kanunda yer alan “erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” maddesinin AİHS ile uyumlu olup olmadığı ve mevcut yasa kapsamında bir internet sitesinin tamamen engellenmesinden başka tedbirler alınıp alınmayacağı soruları da bulunuyordu.

AİHM’in 2 Temmuz’da gündemine aldığı Wikipedia dosyasında Türkiye’ye yönelttiği sorulardan biri de Anayasa Mahkemesi’nin dosyaya yaklaşımı konusundaydı.

Wikipedia’nın AYM’ye yaptığı bireysel başvurunun 2 yıldır sonuçlandırılmadığına dikkat çeken AİHM, AYM’nin “etkin iç hukuk yolu” olup olmadığına dair taraflardan görüş istemişti. AİHM, ayrıca AYM’nin internet sitelerinin tamamen yasaklanması konusuna yaklaşımıyla ilgili olarak da bilgi istemişti.

AİHM’deki duruşmanın ardından Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Wikipedia’nın 9 Mayıs 2017’de yaptığı bireysel başvuruyu 11 Eylül 2019’da gündemine almış ve başvurunun niteliği itibarıyla AYM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerektiğine karar vermişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurular yalnızca etkin iç hukuk yolları tüketildiğinde yapılabiliyor.