ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin ölümüyle sonuçlanan baskın hakkında verdiği ayrıntılar ve Beyaz Saray'ın yayınladığı fotoğraflar tartışma yarattı.

O fotoğraf mizansen mi?

Baskını film izler gibi seyrettiğini söyleyen Trump'ın çizdiği dramatik tablo diğer yetkililerce teyit edilmedi. Baskın sırasında Beyaz Saray Durum Odası'nda çekildiği belirtilen fotoğraflarınsa mizansen olduğu öne sürülüyor.

İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!" İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!"

Trump başka bir yere bakıyor

Beyaz Saray'ın Twitter hesabından yayınladığı fotoğrafta ilk dikkat çeken ayrıntı, masada görülen ucu açık ethernet kablolarıydı. Kablolar Twitter'da alay konusu olurken, kameraya bakar gibi görünen Trump'ın yanındaki Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin farklı yerlere bakması da mizansen iddiasına kanıt olarak sunuluyor.

"Saatler uyuşmuyor"

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Trump'ın selefi Barack Obama'nın döneminde Beyaz Saray Fotoğrafçılık Ofisi'nin direktörü olan ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülme anında çekilen fotoğrafta imzası bulunan Pete Souza da fotoğrafı sorgulayanlar arasında. Souza Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda söz konusu fotoğrafların baskın sırasında değil, baskından yaklaşık 1 buçuk saat sonra çekildiğini savundu. Bu iddiasını da fotoğrafın IPTC verisine dayandırdı.

Golf oynadığı iddia edildi

Beyaz Saray muhabirleri arasındaki yazışmalarınsa, Trump'ın baskının en azından ilk anlarında golf oynadığına işaret ettiği öne sürülüyor.

"Trump'a aktarılan görüntüler sessizdi"

New York Times gazetesiyse, Trump'ın "Bağırıyordu, ağlıyordu, kendini kaybetmişti" diyerek Bağdadi'nin son anlarına dair verdiği ayrıntıları sorguladı. Gazeteye konuşan bir dizi kaynak, Durum Odası'na verilen görüntülerin sessiz olduğunu söyledi. Buna göre, Trump'ın "Köpeklerimiz onu takip ederken çıkışı olmayan bir tünele girdi. İntihar yeleğini ateşledi, kendisini ve üç çocuğunu öldürdü… Son anlarını katıksız bir korku, tam bir panik ve dehşet içinde geçirdi" diye anlattığı görüntüler Beyaz Saray'da aslında, İdlib'deki karanlık yerleşkede operasyona katılan personelin başının üzerine yerleştirilmiş ısıya duyarlı kameralar üzerinden izlendi. Ve görüntüler sessizdi. Gazete, söz konusu kameraların tünelin içinden görüntü alamayacağına dikkat çekti.

Esper: O ayrıntılar bende yok

Baskını Beyaz Saray'da Trump ile birlikte izlemiş olması gereken Savunma Bakanı Mark Esper de, Trump'ın dramatik anlatımını doğrulamadı. Esper ABC ile söyleşisinde, "Bende bu ayrıntılar yok. Başkan muhtemelen sahadaki komutanlarla konuşma fırsatını buldu" yorumunu yapmakla yetindi.

"Biri kabloları toplatsın"

Durum Odası'ndaki kablolar ise Twitter'da espri konusu olmuş durumda. Atılan tweet'lerin bazıları şu şekilde:

"Birisi Trump'ın kablolarını toplatsın yoksa bu gece uyuyamayacağım.

"Herhangi bir yere takılı olmayan öylesine kablolara bayıldım, bir metrelik bir kırmızı kablo öylesine dinleniyor. Trump ile ilgili her şey bir şaka."

"Ben, sağ ön taraftaki dizüstü bilgisayara takılı olan ama başka hiçbir şeye takılı olmayan kabloyum. Aslında işe yaramıyorum ve sadece görüntü için ortaya çıkarıldım. O kadar kullanılmış hissediyorum ki."

"Ben, süreci daha olduğundan daha karmaşık göstermek amacıyla şov için getirilen ama nihayetinde kararda hiçbir rol verilmeyen, en önde boştaki turuncu kabloyum."

"Bu yılki Cadılar Bayramı kostümümü buldum..! Trump'ın fişten çekilmiş kırmızı ethernet kablosu olacağım. Ama seksisi."