Teknoloji, mal ve hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalarıdır. En basit ve en açıklayıcı şekliyle teknoloji, insanların bilimi kullanarak hayatlarını kolaylaştırmak için yaptıkları çalışmalara denilmektedir.
Bilinçli ve sınırlandırılmış bir şekilde kullanıldığında teknolojinin hayatımızın birçok alanında olumlu özelliklere sahip olduğu bir gerçektir. Yaşamımızı kolaylaştırması, bilgiyi çok daha rahat ulaşılabilir kılması bu sayede çocuklarımızın farklı ilgi alanlarına karşı merak duyması, bilişsel anlamda gelişmesine katkı sağlaması gibi birçok faklı alanda hayatımızı olumlu olarak etkilemektedir. Bununla birlikte, aşırı ve bilinçsiz kullanıldığında teknolojinin çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkileri de vardır. Çocuklarımızın zamanın büyük bir kısmını kontrolsüz bir şekilde teknoloji ile geçirmeleri onları hem fiziksel hem de psikolojik olarak kötü etkilemektedir.
Günümüzde teknoloji, hayatımızın büyük bir alanını kapsar hale gelmiştir. Görmezden gelmek, yasak koymak, yokmuş gibi davranmak çocuklarımızda ne yazık ki kalıcı bir davranış kazandırmamaktadır. Bunun yerine çocukların teknolojinin olumsuz etkilerinden korunması ve teknolojiyi doğru ve etkin bir biçimde kullanmaları için bilinçlenmelerini sağlamak amaçlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Teknolojik aletler ödül veya ceza olarak nitelendirilmemelidir. Bu şekilde kullanıldığında çocukların bu tür aletlere karşı bakış açısı değişebilmekte ve bu durum onlara daha çok değer atfetmelerine sebep olabilmektedir. Televizyon, bilgisayar gibi teknoloji ürünleri çocuklarımızda bağımlılık yapabilir. Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirmeleri çocuklarımızın ve gençlerimizin göz ve beden sağlığını bozabilir, arkadaşlık ilişkilerinde ve aile içi iletişimde olumsuzluklar ortaya çıkabilir, evlatlarımızın sosyal yönünün gelişmesini engelleyebilir, gençlerimizi intihara sürükleyen ve psikolojik zarar veren Momo, Mavi Balina, Mariam, Silent House gibi bilgisayar oyunlarına yönlendirebilir. Bu gibi olumsuz etkilerin önüne geçmemiz için teknolojik aletlerin kullanım sürelerini ve içeriklerini denetlemeli, teknolojiden en üst seviyede ve en doğru şekilde nasıl faydalanabilecekleri hususunda gençlerimizi bilinçlendirmeliyiz.
Bilgisayar ve öğretim tekniklerinin okullarda zorunlu dersler arasında yer almasını sağlayarak çocuklarımıza ve gençlerimize teknolojiden en verimli şekilde nasıl faydalanabileceklerini öğretebilir, böylece onları teknolojinin olumsuz etkilerinden uzak tutabiliriz. Teknoloji konusunda bilinçli yönlendirilen çocuk, teknolojiyi daha doğru bir şekilde kullanabilecek, bilgiye daha çabuk ulaşabilecek, birçok işi teknolojiyle daha hızlı yaparak zamandan tasarruf sağlayabilecek, daha çok verim elde edebilecek ve bilişim bağımlılığından daha az etkilenebilecektir. “Ağaç yaş iken eğilir” sözünden yola çıkarak, çocuklarımızın bu konuda ne kadar erken yaşlarda eğitim almalarını sağlarsak o kadar olumlu sonuçlar alabiliriz.
Bu gibi sebeplerden yola çıkarak çocuklarımızı teknolojinin olumsuz etkilerinden korunmak ve teknolojiyi doğru ve etkin bir biçimde kullanmalarını sağlamak amacıyla bilgisayar ve öğretim teknikleri dersinin, ilköğretim okullarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almasını sağlamamız ve bu yönde çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler bu hususta kanun teklifimizi verdik. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi doğru şekillendirmek için mücadelemiz sürecektir.
Arzu Erdem,
MHP İstanbul Milletvekili
- - - -