2019-20 sezonu yaz transfer dönemi dün gece yarısı itibariyle son buldu. Türk futbol endüstrisi 2.5 aylık dönemde 74 milyon 350 bin euroluk futbolcu ihracatı gerçekleştirerek rekor kırdı. Bir önceki rekor 2017-18 sezonunda 74 milyon euroydu. Bu sezon Süper Lig'de 10 kulüp yurt dışına futbolcu satışı gerçekleştirirken, 74.3 milyon euroluk gelirin yüzde 40.6'sı İtalyanlar'dan geldi. Yurt dışına satılan oyuncular arasında en pahalısı ise Yusuf Yazıcı oldu.

Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre; ana transfer döneminin en çok oyuncu satan takımı Trabzonspor oldu. Bordo-mavili takım 22 yaşındaki Yusuf Yazıcı'yı Fransa'ya satarak 16.5 milyon euroluk gelir elde etmeyi başardı. Trabzonspor, Yazıcı'nın performansına göre yıl sonuna kadar Fransız kulübü Lille'den daha fazla para kazanabilir.

Fenerbahçe de bu sezon en yüksek oyuncu satışı yapan kulüplerin başında geliyor. Sarı-lacivertli takım 19 yaşındaki Eljif Elmas'ı İtalyan Napoli'ye 16 milyon euroya sattı.

UEFA ile yaptığı Financial Fair Play (FFP) anlaşması çerçevesinde sözleşme imzalayan Galatasaray da bu sezon yurtdışına sattığı oyunculardan 9 milyon 350 bin euro gelir sağladı. Son yıllarda yurtdışına en çok oyuncu satan takımların başında gelen Beşiktaş ise, bu yıl sadece 2 milyon euroluk oyuncu satışı yaptı. Siyah-beyazlılar sadece Medel'den para kazandı.

MEKSİKA'YA BİLE SATTIK

Alanyaspor, Kasımpaşa, Malatyaspor, Gençlerbirliği, Antalyaspor ve Denizlispor yurtdışına futbolcu satışı gerçekleştiren diğer kulüpler oldu. Merih Demiral'ı İtalya'ya satan Alanyaspor Meksika'ya da futbolcu göndermeyi başardı.

EN DEĞERLİ TÜRK CENGİZ ÜNDER

Yurt dışında oynayan Türk oyuncuların değeri de hızla yükseliyor. Bu alanda en değerli Türk yıldızları listesi ise şöyle:

-Cengiz Ünder: 35 milyon euro

-Hakan Çalhanoğlu: 20 milyon euro

-Cenk Tosun: 18 milyon euro

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakipleri belli oldu! Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakipleri belli oldu!

-Çağlar Söyüncü: 15 milyon euro

-Abdülkadir Ömür: 15 milyon euro

TAKIMINA EN ÇOK KAZANDIRANLAR

Türkiye'den yurt dışına satılan en pahalı futbolcular listesinin ilk sırası bu sezon da değişmedi. Kulübüne en çok para kazandıran oyuncuların ilk sırasında Cenk Tosun yer alıyor.

-2017-18 sezonunda Everton'a transfer olan Cenk Tosun, Beşiktaş'a 22.5 milyon para kazandırdı.

-İkinci sırada ise bu sezon Fransız Lille takımına 16.5 milyon euroya transfer olan Yusuf Yazıcı geliyor.

-3. sırada ise takımlarına 16 milyon euro kazandıran Badou Ndiaye, Eljif Elmas ve Moussa Sow var.