Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

Burak Elmas Melih Gümüşbıçak

BAŞKAN ADAYI BURAK ELMAS:

Eylül 2020’de çalışmaya başladık, bütün eksikleri tespit ettik. Kurullarimizi seçtik, eylül ayından beri haftada 2-3 kez toplandık. Farkımız olaylara bakış acımız, galatasarayliliğimiz. Başarı takım işidir. O takımı doğru oluşturmak gerekir. Sloganımız birlikte çok şey başaracağız. Görev bize verilirse bizden sonraki dönemleri de düşünerek hareket edeceğiz. 

SORU: İLK 100 GÜN PLANINIZ HAZIR. İLK NE DEĞİŞECEK?

Başkan yönetim toplantısında ortada oturacak. Kronikleşmiş sorunları başkan ve 3 arkadaşı çözmeye çalıştı, en büyük problem bu. 90 kişi aynı anda hareket ederek çözeceğiz. Ilk gün çalışanlarımızla tanışırız. Herkes seçimi heyecanla bekliyor. Onları rahatlatmak ve görevini yapan arkadaşların ruh halini anlamamız gerekiyor.
20 haziranda planlarımızı konuşacağız, mazbatayı alınca aktif görüşmelere başlayacağız.

SORU: SEÇİME HAZIR MISINIZ?

Çalıştık, planımız hazır. Bugün verdiğimiz kararları ve yarın vereceğimiz kararları düşündük ve uzun süre çalıştık. Gs bir spor kulübü, bugünkü aksiyonu da 6 sene sonra bile bize uyacak şekilde başlatacağız. Spor şubelerimize misyonlar ve hedefler belirledik. Sponsor hedefleri, teknik ekiple on çalışmaları yaptık. Oyuncular için de görüşlerimiz var, on görüşmeleri yaptığımız oyunculardan da 25 hazirana kadar beklemelerini rica ettik.

SORU: 4 BAŞKAN BİR ARAYA GELDİNİZ. AMAÇ NEYDİ?

Bizim için öncelik gs. Seçim ortamı var, yönetimin durumu dağınık, mevcut başkanın sağlık durumu iyi değil, şifalar diliyorum. Önümüzdeki birkaç seneyi etkileyecek kararlar var. 31 mayısta biten kontratı yenilememe kararını açıkladılar. Fatih terim ile su dönemde devam edilmesi gerektiğini söyledik ama kabul edilmedi. Mevcut yönetimle aramızda ciddi fikir ayrılıkları var. Onlar kendini gs’nin sahibi zannediyor. Gs tv’de projeleri anlatmak için 500 bin tl ödeme istediler.
 
 Geçen hafta arzu edilen miktarın 2 katını kulübe bağış olarak yolladık ve kanala çikmayacağimizi ilettik. Gs’nin kanalları ve mecraları satılık değildir. 

SORU: EKONOMİK ANLAMDA KULÜBÜN DURUMU NASIL?

Mali durum bir sorun değil, sonuçtur. Yapılan yanlışların sonucu oluşan bir durum. Bizim ilave kaynak getirme imkânımız var ama önce mali durumu buraya getiren sorunların tespit edilip çözüm bulmalıyız. Kişilerin değil kulübün planının uygulanması lazım. Gs 1 senelik bütçelerle yönetilemez, en az 5 senelik bütçelerle yönetilmesi lazım. Gelirlerimizi büyüyteceğiz öngörüsüyle harcama yapıyoruz, gerçekleşmeyince borca dönüşüyor. Başarı sürdürülebilir olmayınca, kulüp borçlanıyor. 
 
 Gs türkiye’nin en büyük uluslararası markası ve maalesef doğru marka gibi yönetilmiyor. Ekibimiz bu anlamda çok güçlü, dijital alan çok önemli bir mecburiyet. Bunu ilk yapan kulüp çok yol alacak. Gs’nin dijital hayattan gerekli payı alması lazım. Sonsor peşinden koşmadiğimiz, 
 
 140 milyon dolara gelince, 100 milyon dolar karşılığında stad isim anlaşmamız 5+5 on anlaşma imzaladık. Kasa kolaylığı içinde 40 milyon dolar hazırladık. Her şube içinde sponsorlarla görüşmeler yaptık. Bankalar birliği anlaşması kulüplere ciddi yük getiriyor. Gelirinizin yüzde 50’sini bankalar alacak. Bu başarıdan odun vermek demek değildir. Doğru yönetimle başarılı olunabilir.

SORU: 10 YIL SONRA BORÇSUZ HALE GETİRECEĞİZ DEDİNİZ?

Biz maalesef su anda ödeyemeyeceğimiz bir borcun altındayız. Ffp uygulamasının doğru uygulanmaması nedeniyle de borç büyüdü. Federasyonun da bunda payı var. Gelirlerinden fazla harcama yapmaması gereken kulüplere göz yumuluyor. Türk futbolu böylece borç batağına girdi. Geçen sene bile gördük, harcama yetkisi diye bir kural kondu, delik deşik oldu. Uefa inceleme bile başlatabilir. Bir taraftan bankalar birliği anlaşması yapan kulüpler kurallara uyarkeni daha geç anlaşan kulüpler borçlandı ve sonra anlaştı. Sponsorlukların bile gerçek değerinin üzerinde olmaması gerekiyor.

SORU: DENETİM MEKANİZMASI ÖNEMLİ DEDİNİZ?

Tüzüğümüzde biliyorsunuz denetim kurulu yönetimlerle birlikte seçiliyor. Görevleri üyelerimiz adına gs spor kulübünü denetlemektir. Yapacağımız tüzük değişikliği ile denetim kurulunu ayrı seçtirmek istiyoruz. Bir yönetim kurulu süresinde 2 bağımsız denetim kurulu ile çalışmayı düşünüyoruz.
 
 Transfer ve yatırımlar süreçleri var. Bunların hepsinin de denetlenebiliyor olması lazım ki üyelerimiz rahat olsunlar. 

SORU: GALATASARAY DEĞERLERİ VE TÜZÜK? 

Galatasaray değerleri ne yazık ki erozyona uğramıştır. Genç yaşta gs’ye hizmet etme imkanı buldum, şanslıyım. Galatasaray’da değerlere uygun davranma ve uzun süre yönetimlerde bulunarak başkanlığa gitme durumu vardı. Ama maalesef bu durum sona erdi. Galatasaray’da ilk defa aday olan başkan adayları, hiç yönetime girmemiş, başkana hitap etmeyi bile bilmeyen yöneticiler geldi.  Yönetimler tüzükler konusunda aracidir. Yönetimlerin tüzüğü olamaz, camianin ortak arzu ve isteklerini genel kurula getirmek yönetimin görevidir. 3 sene önce tüzük değişikliği yapsaydik koymayacağimiz maddeleri artik yazili olarak koymamiz lazim. Yazili olmayan kurallari bilmeyen çok gs’li var.

SORU: GENEL KURUL KAÇ ÜYE?

4500’in üzerinde katılım öngörüyorum. 5000’i de aşabilir. toplam oy kullanma hakkı olan 8600 üyemiz var. 
 
 Üyelerin karakteri ve kabiliyetleri benim için önemli. Galatasaray değerlerini hayatında yaşayan ve özümsemiş insanların üye olması gerektiğini düşünüyorum. Değerli insan kaynağını arttırmamız lazım. Aidiyet programı bizim için çok önemli bir program. Hızlı iletişim kurabileceğimzi bir sistem bu. Bunun bir parçası olarak sportif a.ş’den hisse vermeyi düşünüyoruz. Daha fazla sorgulanır olmak adına sportif a.ş. Genel kurullarının da kalabalık olmasını arzu ediyoruz. 
 
 Elektronik oylama genel kurula gidip imza attığınızda mümkün. Uzaktan oy kullanma sistemi için devletimiz çalışıyor, hazır olduğunda bizde bunu eklemek istiyoruz.

SORU: GALATASARAY'DA FUTBOLU KİM YÖNETECEK?

Futbolun içinden geliyorum, dinamiklerini iyi bildiğim bir konu. Teknik ekip kendi işini yapacak. Teknik ekiple konuşarak bir kulüp stratejisi belirleyerek uygulayacağız. Ekibimizde avrupa’da bir kulüp başkanı var. Onun da çok faydası olacaktır bana. Aracı olmadan futbolu yönetmeyi planlıyoruz.

SORU: SON MESAJINIZ, SON SÖZÜNÜZ NEDİR?

Galatasaray tarihinin en kritik seçimlerinden birini yapacak. Sonra üzülmeyelim. Taraftarlarimizdan ve üyelerimizden bize güvenenlere çok teşekkür ediyoruz. Güzel günlere umarım hep birlikte yürüyeceğiz.