Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA), Arnavutluk ve Fransa maçlarında Türk futbolcuların gol sevinci sırasında verdikleri asker selamının siyasi provokasyon içerebileceği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatması tepkiyle karşılandı.

Fransa, Türk futbolcuların asker selamını şikayet etti

UEFA'nın soruşturma açıldığını duyurmasından hemen önce Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada EURO 2020 elemeleri H grubunda Fransa karşılaşmasında Kaan Ayhan'ın attığı gol sonrası Barış Pınarı Harekatı'na destek vermek için asker selamı gönderen milli futbolcuların spor ruhuna aykırı davrandığını iddia etmesi ve bu konuda UEFA'ya çağrıda bulunması dikkati çekti.

Çelişkili açıklamalar kafaları karıştırdı

UEFA, soruşturma duyurusunda Türkiye'nin hem Arnavutluk hem de Fransa maçlarında verilen asker selamı nedeniyle soruşturma açıldığını belirtti ancak aynı kurum maçtan iki gün önce Arnavutluk maçıyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığını bu konuda kendilerinin herhangi bir yorumu olmadığını bildirmesi kafaları karıştırdı.

Avrupa'da asker selamının birçok örneği var

Avrupa'nın en önemli ligleri olan İspanya La Liga, İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga'da daha önce çok sayıda önemli takımın yıldız futbolcusu da asker selamı vererek gol sevinçlerini kutlamıştı.

Avrupa liglerinde asker selamı serbest, Türk futbolculara yasak

Bu sevinçler o ülkelerin yayıncı kuruluşları tarafından tekrarlarıyla birlikte dakikalarca yayımlanmıştı. Bu sevinçler karşısında o günlerde Avrupa basınında hiçbir tartışma gündeme gelmezken, Türk futbolcuların Arnavutluk ve Fransa maçlarında gol sevinci ise Fransız rejisi tarafından ekrana getirilmedi.

Burak Yılmaz sahalara veda etti! "Galatasaray'ın yeri farklı, Fenerbahçe içimde ukte..." Burak Yılmaz sahalara veda etti! "Galatasaray'ın yeri farklı, Fenerbahçe içimde ukte..."

UEFA, disiplin soruşturması başlatmıştı

Milli futbolcuların gol sevinci, UEFA tarafından sözde provokasyon şüphesi olarak değerlendirildi. UEFA, soruşturmayı yönetmesi amacıyla da UEFA Etik ve Disiplin Kurulu'ndan bir müfettişin görevlendirildiğini duyurmuştu. UEFA'nın yaptığı açıklamadaki 'olası' ifadesi de dikkati çekti.