5 kıtada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu onlarca ülkede yapılan bir araştırma, kanserin kalp hastalıklarını geçerek ana ölüm nedeni olmaya başladığını ortaya koydu.

160 bin hasta incelendi

Kanada McMaster Üniversitesi Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün yaşları 35 ile 70 arasında değişen 160 bini aşkın hastanın ölüm ve hastalık kayıtlarını inceleyerek yaptığı araştırmaya göre kalp hastalıkları küresel olarak hâlâ ana ölüm nedeni.

Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti

Ancak İsveç, Kanada, Şili, Arjantin, Polonya ve Türkiye gibi yüksek ve orta gelirli ülkelerde kanserden ölümler daha yaygın.

Yoksul ülkelerde kalpten ölümler daha fazla

Sonuçları tıp dergisi Lancet'te yayımlanan ve 2005-2016 yıllarını kapsayan araştırmada bu değişim, büyük ölçüde yüksek gelir grubundaki ülkelerde kalp-damar rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisine yönelik ilerlemeyle kanser hastalıklarını önleme ve tedavide henüz yeterince yol alınmamasıyla açıklanıyor.

Varlıklı ülkelerde kanserden ölenlerin sayısı daha yüksek

Araştırmaya göre, yüksek gelir grubundaki ülkelerde kanserden ölümler, kalp rahatsızlıklarından ölümlerin iki katına çıktı.