Vücudumuzdaki kılcal damarların geçirgenliğini ve direngenliğini olumlu yönde etkileyen ve bu damarların yapısını koruyan P vitamini kanın vücuda yayılmasını sağlar. Peki, P Vitamini nedir ve faydaları nelerdir? P vitamini eksikliği belirtileri nedir? İşte P vitamini ile ilgili bilmeniz gerekenler…

P vitamini vücudumuzdaki atar ve toplardamarların arasındaki bağlantıları sağlayan kılcal damarların geçirgenliğini ve bu damarların yapısını korunmasında önemli rol oynar. Doğada saf halde sarı renkte yaygın olarak bulunmaktadır. Suda çözünür ve C Vitaminine oldukça benzer özellikleri vardır. Genellikle aynı besinlerde bulunurlar.

P VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pek bilinmeyen bu vitaminin eksikliğinde kaslar ve baldırlarda kramp ortaya çıkabiliyor. Bazen sık kalp atışının bile sebebi P vitamini eksikliği olabilir. Ayrıca, P vitamini eksikliğinde eklemlerde şişme ve denge kaybı da gözlenebiliyor. Eksikliklerinde, kılcal damar zarlarında ve doku hücreleri arasında çimentomsu bazı maddelere rastlanmıştır. İnflamasyon (dokularda ağrılı şişme ve kızarıklık), kılcal damarlarda yırtılma ve kanamalar görülür.

BERN dünya devlerine rakip oldu BERN dünya devlerine rakip oldu

P VİTAMİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?

P vitamini kollajen dokunun güçlü ve esnek olmasına katkı sağlar, şeker hastalığına bağlı göz sorunları, hemeroid, varis, ülser, diabetik kanamalar, doğum, adet ve diş eti kanamalarında yarar sağlar. Soğuk algınlığında, C vitamini ile birlikte etkili bir takviyedir. C vitaminini okside olmaktan korur, genel olarak C vitamininin etkinliğini dolaylı yönden arttırır. Eklemlerde şişme ve iltihapta, astımda ve alerjik durumlarda, ani düşüklerde yarar sağlar. D vitamini ile birlikte menapozda, beyin kanaması ve felç oluşumunda, radyasyonun etkilerini azaltmakta, etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Rutin yani P1 vitamini yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve kuvvetli bir antioksidandır. Fenolik bir antioksidan olan P vitamininin süperoksit radikalleri temizleyebileceği de kanıtlanmıştır.

P VİTAMİNİ YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR

P vitamini ciltteki kolajeni de koruyarak yaşlanmayı da geciktirir. Kalojen bir çeşit proteindir ve memelilerde bol miktarda bulunmaktadır. Yaşlandıkça vücuttaki kalojen miktarı azalmaktadır. Kalojen yapısının korunması sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt yapısı için oldukça önemlidir.

P VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Rutin, at kestanesi kabuğu, marul, taze biber, yer fıstığı, başta Mersin portakalı olmak üzere turuçgiller ve bunların kabuklarındaki beyaz etsi dokuda, menekşe yaprağı, yumurta, frenk üzümünde, kivide, soğan, kuşburnu, limonda, ıspanak, lahana, yeşil çayda bulunur.