ABD'de Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma gösterdi ki en az 10 şınav çekemeyen orta yaşta olan erkeklerin kalp krizi ya da inme geçirme riski çok daha yüksek. Uzmanların yaptığı bu araştırmada aynı zamanda 40'tan fazla şınav çekebilenlerin 10 yıl içinde kalp-damar hastalığı yaşama riski yüzde 97 daha az olduğu da görülmüş. Yine 21 ve 30 yaş grubundaki şınav çekebilen erkeklerin riski, 10 şınavı tamamlayabilenlerinkinin yaklaşık dörtte biri civarında.

Şınav kısa sürede tamamlanabilen ideal bir egzersiz 

Bu araştırmanın sonuçları ise bilim dergisi olan JAMA Network Open'da yayımlandı. Dergide yayımlanan diğer satır başları ise şu şekilde sıralandı: "Alt sınır olarak 11 ya da daha fazla şınav çekebilenlerin kalp-damar rahatsızlığı yaşama riski ciddi oranda daha az" denildi. Şınav çekmenin olası kalp rahatsızlıkları için, koşudan daha iyi bir sonuç gösterdiği görüldü. Bu durum, şınavı kısa sürede tamamlanabilen ideal bir egzersiz haline getiriyor.

Bakan Koca'dan Mansur Yavaş'a sert tepki! SMA testi iddialarına cevap verdi... Bakan Koca'dan Mansur Yavaş'a sert tepki! SMA testi iddialarına cevap verdi...

Sözü edilen araştırmaya göre, Harvard Üniversitesi TH Chan Kamu Sağlığı Fakültesi'nden Justin Young, "Bulgularımız, şınav çekebilme kapasitesinin kalp-damar haslalıkları riskini değerlendirmek için her koşulda iyi ve ucuz bir yöntem olabileceğine işaret ediyor. Şınav çekebilme kapasitesi (hastaların nefes alıp vermelerinin ölçüldüğü) koşu bandı testlerinden daha iyi" dedi.

Sağlıkla düzenli şınav arasında bağlantı var

Araştırma verileri ise ABD'nin Indiana eyaletinde 2000-2007 yılları arasında kayıt yaptıran binden fazla itfaiye erinin 10 yıl boyunca yaptıkları egzersiz sonuçlarının derlenmesiyle oluşturuldu. Verileri üzerinde çalışılan itfaiye erlerinin yaşları 21 ile 66 arasında değişiyor. İtfaiye erlerinin ortalama yaşının 39,6, ortalama Vücut Kitle İndeksi'nin de 28,7 olduğu açıklandı. Ayrıca itfaiyecilerin hepsinin aktif bir yaşam tarzları olduğuna dikkat çekilerek, verler oluşturuldu. Araştırmanın sonucunda ise ulaşılan veriler, farklı yaş ve kiloya uyarlandıklarında bile, şınav çekebilme kapasitesiyle uzun dönemli sağlık arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Buna göre 11-20 kez arası şınav çekebilenlerin daha az çekebilenlere oranla kalp hastalığı riskinin yüzde 64 daha az olduğu saptanmış oldu.