Yüz Maskeleri Hakkında Size Kötü Haberimiz Var

ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı, devam eden koronavirüs salgınına karşı halka açık yerlerde yüz maskelerinin viral enfeksiyona karşı korunmada büyük ölçüde etkisiz oldukları uyarısında bulunup halktan satın almamalarını istedi.

Ancak maske, enfekte bireylere sürekli olarak yakın olan doktorlar, hemşireler ve sağlık profesyonelleri için yararlı bir araç. Bu nedenle, hayati tıbbi kaynakların tükenmesini önlemek için, ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Jerome Adams yüz maskeleri satın almak için acele etmeyin diye uyardı.

Geçen hafta sonu Dr. Adams tweet atarak şöyle dedi "Cidden millet- maske almayı kesin!"

“Genel halkın #Coronavirüs'e yakalanmasını önlemede etkili DEĞİLDİR, ancak sağlık hizmeti sağlayıcıları enfekte hastaların bakımını sağlamak için maske bulamazlarsa , onları ve topluluklarımızı tehlikeye atar!”

California Pasifik Tıp Merkezi anesteziyoloji bölümü başkanı Jeffrey Swisher, yeni koronavirüsün yayılmasını önlemek için "viral partiküllerin çok küçük ve cerrahi maskelerin filtrasyon yeteneğinin yetersiz" olduğunu tweetledi. "Ameliyat maskeleri, sizi ameliyathanede hasta olarak bakteriyel kontaminasyondan korur. Satın almayı ve biriktirmeyi durdurun!”

Gerçekten de, dünyanın bazı bölgelerinde devam eden koronavirüs salgını sonrasında, yüz maskeleri de dahil olmak üzere tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor. Yüz maskeleri için artan talep, fiyat artışları ve taklit ürünler de görmüştür.

Hayri Yazıcı’nın sahte ilaç davası büyüyor Hayri Yazıcı’nın sahte ilaç davası büyüyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık acil durum programı genel müdürü Dr. Michael J Ryan geçen Cuma günü yapılan basın toplantısında “Dünya genelinde koruyucu ekipman üzerinde ciddi zorlanmalar var. Öncelikli kaygımız, ön safdaki sağlık çalışanlarımızın korunmasını ve işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları donanıma sahip olmalarını sağlamaktır ”dedi.

CDC, (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) genel popülasyonun halka açık yerlerde her gün yüz maskesi takmasına gerek olmadığını, ancak enfekte olmuş kişilerin başkalarına viral bulaşmasını engellemek için maske takmasının yararlı olduğunu gösteren bazı kanıtlar olduğunu belirtiyor.

University College London Hospital'daki Akut Tıp ve Enfeksiyon Hastalıkları Danışmanı Dr. Ben Killingley, “Bu maskeleri takmanın kullanıcıyı enfeksiyondan koruduğuna dair çok az kanıt var. “Örneğin, çalışmalar, grip bulaşmış bir kişi içeren bir evde bireyler tarafından maske takmanın önemli bir koruma sağlamadığını göstermiştir.”

“Hastalara bakarken özel solunum maskeleri sağlık çalışanları tarafından giyilir, ancak bu durum, özellikle dışarıda ve semptomatik kişilerle yakın temasta olmadığında, cerrahi yüz maskeleri takan halktan (sokaktaki insandan) çok farklıdır.”

Yeni koronavirüs (veya bu konudaki herhangi bir virüs) ile enfekte olma riskini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç basit şey vardır. Her şeyden önce: sabun ve ılık su kullanarak ellerinizi düzenli ve iyice yıkayın. Tırabzan ve kapı kolları gibi pek çok farklı insanın ellediği yüzeylere dokunmak, özellikle virüslerin geçmesine yarar. Bu yüzden dışarıda bir şeylerle uğraşırken el hijyeninize ekstra dikkat etmeye değer. Ayrıca yüzünüze, özellikle de ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçınmak iyi bir fikirdir.