Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz kollardaki uyuşmanın sebebini açıkladı. Bıkmaz “Omurga, vücudumuzun dik durmasını ve hareket kabiliyetimizi sağlar. Omurlar arasında disk adı verilen destek dokuları bulunur. Diskler vertebralar üzerine yük binmesine engel olur ve hareket kolaylığı sağlar. Omurganın ortasından omurilik denilen sinir ağı geçer. Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelebilir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya biz boyun fıtığı diyoruz” ifadelerini kullandı.

Boyun fıtığında diskin normal özelliğini zamanla kaybettiğini ve kireçlendiğini dile getiren Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Etrafındaki sinirlere baskı yapar. Bunun sonunda boyun fıtığına özgü belirtiler ortaya çıkar. Başlıca boyun fıtığı nedenlerine baktığımızda; Boynunuzu uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda direk havanın geldiği yerde bulunmak olarak sayılabilir. Bazen sorun sadece yapısal olarak ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, boyun fıtığının genetiksel olduğunu belirterek, “Yani genetik olarak bu tarz bir aile geçmişine sahip olanlar dikkat diyoruz. Kişinin ailesinde boyun fıtığı varsa kendisinde de boyun fıtığı ortaya çıkma olasılığı artmaktadır." dedi.

Bıkmaz boyun fıtığı kimlerde görülür sorusunu ise “Boyuna alınan darbeler, ani hareketler ve geçirilmiş kazalar, travmalar da boyun fıtığına yol açabilmektedir. Ayrıca boyun fıtığı, meslek hastalığı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda, şoförlerde, bankacılarda ve uzun süre bilgisayar ile çalışması gereken mesleklerde yani plaza çalışanlarında bu hastalık çokça karşımıza çıkmaktadır” şeklinde cevapladı.

Belirtileri de açıklayan Op.Dr. Bıkmaz, “Boyun ağrısı toplumda sıklıkla görülür ve en büyük nedeni de genellikle boyun fıtığına bağlıdır” dedi.