ABD'nin en kalabalık bölgesi olan New York’un Rockland banliyösünde, kızamık salgını sebebiyle acil durum ilan edildi. Rockland’ın yanı sıra New York’ta da aşısız çocukların okul ve alışveriş merkezi gibi kamusal alanlara girmesi de yasaklandı. Rockland yönetimi, ilçede olağanüstü hal ilan etti ve yasağın 30 gün boyunca süreceğini açıkladı. Yıllardır tartışma konusu olan aşı karşıtlığı ABD'de 1907 yılında düzenlenen bir konferans ile başlamış ve bunun ardından dönem dönem alevlenerek karşımıza çıkmıştır. Amerika’daki aşı karşıtlığı ise son dönemde Rus sosyal medya hesapları üzerinden alevlendirildiği düşünülüyor. 

Bilimma'nın haberine göre, New York'un kuzeyinde yer alan Rockland County'de 153 kızamık vakasına rastlanmasının ardından aşılanmamış çocukların kamuya açık alanlara girmesi yasaklanarak önlem alındı. Bu yasağa rağmen çocuklarını aşısız kamusal alanlara sokan ailelere ise 500 dolar para cezasından 6 aya varan hapis cezasına kadar çeşitli cezalar uygulanacağı söylendi. Bu yasak şu anlık önlem amacıyla 30 günlük bir süre ile kısıtlandı. Bunun yanında Washington, California, Texas ve Illinois eyaletlerinde de kızamık salgını olduğu haberleri daha önce bildirilmişti. 

Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı

İlçe yöneticisi Ed Day açıklamasında, “Toplumumuzdaki çocuklar risk altında iken boş yere oturmayacağız. Bu bir halk sağlığı krizidir ve alarmı çalmanın zamanı geldi.” dedi.

153 KIZAMIK VAKASI TESPİT EDİLDİ

Yalnızca bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde 314 kızamık vakası bildirildi. Bunun yanında ise Rockland’da çoğunlukla aşılanmamış çocuklardan oluşan 153 kızamık vakası tespit edildi. Bu gibi durumların önüne geçmek isteyen yetkililer ise aşılanmamış çocukların ibadet yerleri, okullar ve alışveriş merkezleri gibi salgının yayılmasına neden olacak yerlerde bulunmasını engelleme yoluna gidiyor. Oyun alanları gibi açık alanlar ise bu yasak kapsamına girmedi. Ancak tıbbi olarak aşılanamayan insanlar bu yasaktan muaf tutuluyor. Salgının nedeni ise şu an için bir gezginin İsrail’i ziyaret edip daha sonra Rockland’a gelmesiyle başladı (ağırlıklı olarak Ortodoks Yahudilerin bulunduğu bir mahalleye geldi). Ekim ayından bu yana, çoğunlukla Ortodoks Yahudiler arasında, New York’un Brooklyn ve Queens ilçelerinde teyit edilmiş en az 181 kızamık vakası gözlendi.

AŞILANMA 97 ORANINDA HASTALIĞI ÖNLÜYOR

Yetkililere göre ise salgın, çoğunlukla aşısız çocuklar arasında yayıldı. Genelde bu çocukların aşı olmama nedeni olarak ise aşının otizme yol açacağı iddiası ya da dinsel sebeplerle bu aşının olunmaması olarak kendini gösterir.  Ancak bilimsel çalışmalar, aşılarla otizm arasında bir bağlantı olmadığını göstermiştir. Rockland’ın sağlık departmanı, aşılama oranını arttırma konusunda adımlar atsa da, şu ana kadar ilçedeki insanların yüzde 72.9’u aşılandı. Aşı yüzde 97 oranında hastalığı önlüyor Kızamık virüsü, enfekte bir kişinin soluduğu, öksürdüğü veya hapşırdığı hava sahasında iki saat kadar yaşayabilir ve virüse maruz kalmış aşılanmamış insanların yüzde 90’ına bulaşabilir. MMR aşısı, iki doz halinde verildiğinde, kızamığa karşı yaklaşık yüzde 97 oranında etkilidir.