İnsanlar genellikle fit bir vücuda sahip olmanın dış görünüşle ilgili olduğunu düşünürler. Fiziksel aktivitenin dış görünüşte yarattığı değişiklikler, insanları egzersize devam etme konusunda motive eden en önemli unsurlar arasında yer alır. Fakat vücudumuzun içindeki değişimlerin büyük bir kısmı egzersiz programına başlamamızla birlikte ortaya çıkar. Kardiyorespiratuar egzersiz yani “kardiyo” olarak da bilinen egzersizler, kalp ve dolaşım sistemini harekete geçirirler.

Kalbin kan pompalama kabiliyetini artırır

Hayatta kalabilmemiz için kalp ve dolaşım sistemimizin her an çalışması gerekiyor. Kardiyo egzersizleri de bu yaşamsal sistemin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Koşu, bisiklet ve yüzme gibi egzersizler bu açıdan mükemmel örneklerdir. Kalbimiz kaslardan oluşur ve bu egzersizler kalbin kan pompalama kabiliyetini artırmaya yardımcı olur.

Nabız atışında kontrolü sağlar

Egzersiz sırasında kalbiniz daha hızlı kan pompaladığı için daha fazla çalışır. Bunun sonucunda, genel anlamda kan pompalama etkinliği giderek artar. Bu sayede, kalbiniz daha az yorulacağı için günlük faaliyetlerinizi daha kolay yapmaya başlarsınız. Bu değişimi, dinlenirken nabzınızda meydana gelen düşüşten anlayabilirsiniz.

Kilo kontrolü sağlar

Kardiyo egzersizleriyle aktivite seviyenizi artırdığınızda, enerji ihtiyacınız da artar ve buna bağlı olarak vücudunuz ekstra yakıta ihtiyaç duyar. Uzun süreli kardiyo egzersizlerinde, temel yakıt kaynağı olarak vücutta depolanan yağ kullanılır. Harcanan enerjide meydana gelen artışla birlikte kalori alımının da sınırlanması halinde, kayda değer ölçüde kilo verilmesi mümkün olacaktır.

BioNTech açıkladı: Üçüncü doz şartı geliyor BioNTech açıkladı: Üçüncü doz şartı geliyor

Stres seviyesinde düşüş sağlar

Kardiyo egzersizleri, beyninizin mutluluk hissini artıran endorfin hormonunun üretilmesini destekler.Bu fonksiyon genellikle ‘koşudan kaynaklı coşku’ olarak ifade edilse de, tenis veya yürüyüş de aynı hissi yaratabilir. Kardiyo egzersizi genellikle hareket halinde meditasyon hissi yaratır. Tamamen egzersize odaklandığınızda, stres seviyenizde düşüş meydana gelebilecektir. Egzersizi bitirdiğinizde fiziksel olarak yorulmuş olabilirsiniz ancak zihinsel açıdan canlandığınızı hissedersiniz.