Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti

9 Eylül itibariyle 2019-2020 ders yılı başladı. Öğrencileri ve velileri okul telaşı sararken, ortopedi uzmanları ağır çantalar konusunda uyarıda bulundu. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necip Özateş, ağır ya da yanlış kullanılan çantaların çocuklarda kronikleşen rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirtti.

Omurga sağlığı için doğru sırt çantası seçilmeli

Okul çantası seçiminde velilerin dikkat etmesi gerekenlerden bahseden Özateş, doğru çanta seçilmemesi halinde sırtta ve belde kronikleşen sorunların meydana gelebileceğini ifade etti. Küçük yaşlarda ortaya çıkan omurga eğriliğinin bütün yaşamı etkileyecek sağlık problemlerine yol açtığına değindi. Ortopedi uzmanlarına göre, sırrt çantasının bele tam oturmasına ve ağırlığı omuzlara eşit şekilde yaymasına özen gösterilmeli. Tek taraflı takılan çantalar omurga eğriliğine ve belirgin fiziksel değişime sebep oluyor. 

Ağır çanta sırt, bel ve boyunda kalıcı hasara sebep oluyor

Ayrıca ağır bir sırt çantası, düzgün takılsa da vücudun simetrisini bozuyor ve bu asimetrik yürüyüş vücutta ek salınımlara yol açarak bel, sırt ve boyunda ağrıya neden oluyor. Bu durum ihmal edildiğinde kamburluk ve kifoz gibi rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. Uzmanlar, bu gibi rahatsızlıklardan kaçınmak adına ağır çantaların çocuğa taşıtılmamasını önerdi.

Çocuğun ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli

Bu gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların ise spor aktivitelerine yönlendirildiğini ifade etti. Özateş, çantanın çocuğun ağırlığının yüzde 15'ini geçmemesi gerektiğine değindi.