Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı

TBMM Dilekçe Komisyonu’na, sigaraya yapılan zamlar ve açık tütün satışındaki artıştan rahatsız olan vatandaşlar dilekçe göndererek şikayetlerini dile getirdi. Dilekçe Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır’ın başkanlığında toplanarak incelediği dilekçeleri Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. Sağlık Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği rapora göre hükümetin sigaraya karşı yürüttüğü mücadelenin faydalı olduğu görüldü.

Sigaraya kesilen ceza toplam 330 milyon 650 bin lira

Bakanlık tarafından, son 10 yılda ülke çapında 23 milyon 341 bin 590 denetim yapıldığı, ihlal yapan işletmelere ve kişilere 330 milyon 650 bin 641 Türk lirası ceza kesildiği bildirildi.

Düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle, konutlar hariç tüm kapalı alanlarda tütün tüketiminin yasaklanması, sigara paketleri üstünde fotoğraflı sağlık uyarılarının bulundurulması, ihlal eden işletmeleri cezalandırma yetkisinin belediyelerden alınarak mülki amirliklere verilmesine değinen Sağlık Bakanlığı, 18 yaşından küçüklere tütün satışının ve tüketimlerine sunulması yasağının da olumlu sonuç verdiğini açıkladı.

2020'de düz paket uygulaması başlıyor

Raporda, düz paket uygulamasına geçildiğini, resimli ve yazılı uyarı mesajlarının konulduğu alanın yüzde 85’e çıkarıldığını hatırlatan bakanlık, TV programları, sinema ve tiyatro eserlerinde, internette tütün ürünleri kullanılamayacağını belirtti. Sağlık, eğitim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleşkelerinde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacağını ve düz paket uygulaması hükümlerini taşımayan tütün ürünlerinin 5 Aralık 2019’dan itibaren piyasaya arzedilmesi ve 5 Ocak 2020’den sonra piyasada bulundurulmasının yasaklanacağı kaydedildi.

Ülke genelinde bin 500 denetim ekibinin pasif içiciliği önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 7 gün 24 saat denetim yapıldığı ifade edilirken, ekiplerin rutin denetimlerinin yanı sıra Alo 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden ihbarlarında kayda alınarak denetlendiği açıklandı.

Sigaranın dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu bildiren Sağlık Bakanlığı, doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının tüm dönemlerinde başta kanserler olmak üzere, ölüme kadar götüren birçok sağlık sorununa yol açtığını hatırlattı.