Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, pazartesi günü NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’la görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, kendisine görüşmede Biden’ın Ermeni soykırımını tanımasının gündeme gelip gelmediği sorulduğunda neden “Hamdolsun, hiç gelmedi” dediğini araştırdı.

Biden 24 Nisan günü yayınladığı açıklamada Ermenilerin 1915’te Osmanlılarca soykırıma uğratıldığını söylemişti. Hükümet açıklamaya sert dille yanıt vermiş,  çeşitli şekillerde karşılık verileleceği ifade edilmişti. 


Soykırım konusunun pazartesi günü Belçika’nın başkentindeki NATO zirvesinde Erdoğan ile Biden arasında yapılan görüşmede gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak Erdoğan, görüşme sonrasında kendisine yöneltilen “’24 Nisan’ı unutturacak bir görüşme olmasını umuyorum’ demiştiniz. Bu konu gündeme geldi mi” sorusununa çok konuşulacak şu cevabu vermişti: “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi”

Muhalefet ise Erdoğan’ın bu ifadesinin Biden’ın Ermeni soykırımını tanıma kararını kabullenmek anlamına geldiği söyledi. 

AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen Hürrriyet Yazarı Abdülkadir Selvi,  Erdoğan’ın ‘Hamdolsun’ ifadesini ne anlamda kullanıldını araştırdı ve konuyu köşesine taşıdı. 

Selvi'ye göre, Erdoğan görüşmede soykırım konusunu gündeme getirdi ve Türkiye'nin uğradığı hayal kırıklığını Biden'a iletti. Erdoğan’ın ‘tarihin siyasete alet edilmemesi gerektiği’nin altını çizdi. 

Fahrettin Altun'dan açıklama! Merdan Yanardağ hakkında neler söyledi? Fahrettin Altun'dan açıklama! Merdan Yanardağ hakkında neler söyledi?

Selvi yazısında Cuhmurbaşakanı Erdoğan'ın  ‘Türkiye-ABD ilişkilerinde tahribat yaratacak adımlardan kaçınılması gerektiği‘ mesajını verdiğini aktardı.

İki liderin ’24 Nisan’daki açıklamanın gölgesinde kalmadan hatta onu aşmayı başararak iki ülke ilişkilerini verimli bir noktaya taşımayı’ başardıklarını ifade eden Selvi, “Erdoğan onun için ‘Hamdolsun’ demiş” diye yazdı.

Hürriyet yazarı Erdoğan'ın kullandığı "Hamdolsun" ifadesini de şu gerekçeye dayandırdı: “Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan’ın, görüşmenin Biden’ın 24 Nisan’daki açıklamasını unutturacak kadar olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini anlatmak için, ‘Hamdolsun’ dediğini ifade ediyor. Yoksa hamdolsun 1915 olaylarını hiç gündeme getirmedi, anlamında değil.”