GÜNDEM

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılıyor?

Vatandaşlar, oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağını sorguluyor. Seçmenler, oyların hangi hallerde geçersiz olduğunu merak ediyor. Peki, oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

Türkiye, önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için sandık başına gitti.

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attı.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmiyor. "Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz sayılıyor.

Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılıyor.

Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılıyor.

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin, seçimde salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacak. Bunun için daha önce YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.